11 Temmuz 2019

dark s02e04:

The Travelers

--- spoiler ---

.tamam heyecanlı bölümdü. jonas salağının adam çıkabileceğini de tahmin etmiştik. ağzı yüzü yanık biri, bolca zaman yolculuğu yapan biridir, o da jonas'tır demiştik. bunu yazmış mıydım, onu hatırlayamadım ama içimden dedim en azından. tamam iyi güzel oldu ama bir sorun var.

.jonas daha ufakken adam'ın kendisi olduğunu biliyorsa, bu durumda nasıl orta yaşlı hali, anasına ve diğerlerine adam'ı durdurmamız gerek diyor? kendi geleceğini durdurmaya mı çalışıyor? yani bir insan kendiyle böyle savaş verebilir miymiş? öldür kendini dursun gelecek hocam. nasıl bir kafa?

.noah denenin gençlik halini görmüşüz. sezon başlangıcında kazma ile adam öldüren arkadaş buymuş galiba. adam zaten manyak, devamlı adam öldürmüş. kendisi de gençliğine gelip, kilisenin altında büyük bir mekanda takılmak gibi bir şey yapmışlar. zamanda yolculuk olunca mekanı dizayn etmeye fırsat bulmuşlar. az biraz latincesi işte. sic mundus creatus est muhabbetti. gerisi sütunlar, elektrik ne ara gelmiş? nerden nasıl üretiyorlar? kimse nasıl fark etmemiş oralarını bilemiyoruz. 

.jonas fazla geçmişe gittiğini öğreniyor. başka bir döngü de böyle başlıyor olmalı. 1922 midir nedir? noah'ın gençliği bunu bekliyor. biraz yaralarını sarıp, biraz yemek verip olaylara başlatıyorlar. kendisi ile tanıştıktan sonra da bölüm bitiyor. sonraki kısımda da döngülerin üç gün içinde tekrar etmesini engellemeleri gerek. odada zaten bir tane zaman makinası var. sıkıntı yok yani.

.günümüzde geçen muhabbetler de karman çorman oldu. nükleer santral müdiresi geleceğe gelmiş, soruşturma yapan tip, araba ile ezmeye ramak kala karıyı gördü. takip falan da etmediler. gelecekte muhabbetleri öğrenip, geçmişe geri döndü. ne halt etti anlamadım.

.polis karı, jonas ve annesi de sığınak gibi bir yerde mevzuları birleştirmişler. zaman yolculuğu olayını biliyorlar. ulrich'in karısına da söylediler, ilk inanmadı sonra okul kayıtlarından olayı teyit edebileceğini fark etti ve inandı. devamını getirmediler. ben senin torununum muhabbeti iyidi.

.veletler mağaraya daldı, orada noah'ın ayakçı oğlanı zaman makinesini taşıyordu. çocuklar elinden aldı. o sırada jonas da diğer tarafta geçmeye çalışıyordu ama daha tüneller açılmamış. otuz sene varmış. elemanı dövüp, elleri ayakları bağlayıp mağarada bıraktılar. pek bir şeyden haberleri yok ama yine de iyi oldu. en azından gariplik olduğunu biliyorlar.

--- spoiler ---