22 Mayıs 2019

horizon s57e08:

The Placebo Experiment: Can My Brain Cure My Body?

--- spoiler ---

.esasında güzel bölüm ama sunan doktor tipi biraz gıcık, zaten yapılmış deneyler var. yani sonucu baştan biliyorlar ama bir kez de bunlar denemek istiyorlar. ingilterede bu çapta böyle bir deney yapılmamış diyorlar. belki oradan kabul edebiliriz ama yine de biraz boş iş. sonuç haliyle şaşırtıcı. sonucu daha iyi açıklayabilirlerdi, özellikle hastalara bunu güzelce açıklasalar, bu gerçek bir tedavi olabilirdi. yine devam ettiriyorlar, gerçek tedavi yerine geçiyor ama daha iyisi olabilirdi.

.sonucu baştan söyleyeyim, tabii ki plecebo diye bir etki var. bunu yaptıkları deneyde de nerdeyse yarı yarıya ilacın işe yaraması şeklinde görüyoruz. ilacın işe yaradığı hastaların da yüzde ellisi doktorun daha çok ilgilendiği hastalar diyorlar. yani doktorun ilgilenmesi de tedavi için etken diyorlar. artık nereye çekersen gider.

.ilacın etkisi, beyni kandırmak gibi ya da beyne iyileşmesi için fırsat tanımak gibi. gerçek anlamda kendi kendini iyileştirebilecek güce sahip ama bunu kullanamıyor. bunu keşfediyorlar ama mekanizmasını bilemiyorlar. esas araştırmaları gereken buyken, goygoy yapmış oluyorlar. ha bu da bir şey ama olsun.

.bir sürü denek var, denek sayısı o kadar çoktu ki aralarından bir kaç tanesinin hikayesini yansıtmışlar. en etkileyici hikaye tabii yaşlı abimizin hikayesi. teknesini satmak zorunda kalmış, denize açılmak istiyormuş ama sırt ağrılarından yapamıyormuş. zaten büyük hastalık atlatmış, geriye ağrısı kalmış gibi anlattılar.

.bu abimize bile ilaç işe yaradı. adam ayağa kalktı, hatta göstermelik bile olsa bir tekne gezintilerine çıktı. placebo olduğu açıklandığında suratı çok asıldı ama kullanmaya devam etmiş. iyileşmeye de devam etmiş gibi görünüyor. bu da iyi bir şey.

.iki çocuklu şişko karının olayı da benzer. çocukları ile ilgilenmek için ilaca sarılmış ve iyileşmiş gibi. kendi kendini iyi ettiler işte. bunda bir şey yok ama hepsi aptal gibi hissetti. bunun önüne geçmek için uzmanı geldi bunları sakinleştirdi. bize göstermediler ama insanlar kullanmaya devam ettilerse iyi bir şey yapmış oldular.

.yine de sunan tip, ilacın gerçek olmadığını açıklarken çok gerildi. zaten en başında gerçek ilaç ya da placebo ilaç almış olabilirsiniz diyerek deney yaptılar. bu da iyi bir şey.

.bir de salak saçma lazer testi vardı. elemanın tekine krem sürüp lazer veriyorlar. az acı verdikleri koldaki ilacı bir süre sonra ağrı kesicili zannediyor. bence çok da manalı bir test değil.

.alman bilim insanının acı içecek ile ilaç aldığına koşullandırması baya enterasan bir şeydi. bunu organ nakli olan insanların kan değerleri üzerinde denemişler, işe yaramış. almaları gereken ilaçların yerini tutabiliyormuş. nasıl bir şeyse artık, bağışıklık sistemleri ile ilgili olduğundan kesin bağlantısı vardır. sunucumuz kendisi kafein hapları yerine denedi. onda da işe yaradı. pek ikna edici bir test değildi ama hadi inandık.

--- spoiler ---