20 Mayıs 2019

game of thrones s08e06:

The Iron Throne

--- spoiler ---

.baştan beri mesafeliyim de bu kadar saçma bir son beklemiyordum. o kadar detay için insanları uğraştır, yok efendim şunlar bunlar olsun. sonra final sezonu altı bölümlük, birbirinden saçma olaylarla bitir. yine de reyting rekorları kırsın. insanlar merak ediyor ama diziyi izledikten sonra resmen mutsuz oldum. o kadar hatrı var, bilmem ne ama bitince az biraz saygı duyar, teşekkürler güzel dizi diye veda ederdik. onun yerine, güya mutlu son bile olsa içimizi sıktılar. bunu hak etmemiştik.

.finalin en iyi kısmı jon'un kurtuydu sanırım. bir de bran kral olarak en makul seçim ama onda bile elemanın yönetmekle falan ilgisi olmayacağı belliydi. tyrion yine uyanıklık yapıp kendini kral ilan etmiş oldu. diğer kalan işleri kendisi halledecek, istemem yan cebime falan koy dediler. o yüzden tyrion olayı inanılmaz saçma geldi.

.bu lord tiplerinin toplaşıp yönetici seçme olayı da inanılmaz saçmaydı. tamam savaşacak halleri kalmadı ama demokrasi ile dalga geçip, sonra böyle bir şey yapmaları, bundan sonra babadan oğula geçmeyecek falan demelerinin ne manası vardı ki? kime göre neye göre? bran türünün tek örneği, sonra ne olacak? savaş çıkmayacak mı?

.sansa desen hemen itiraz etti, kendisi bekliyordu herhalde. kendisi kral olsa kuzey hala özgür olacak mıydı? madem özgürlük tanıyorlar, neden diğerleri ayaklanmıyor? ayaklanmaz mı? böyle birlik ve birlikte kral seçme seremonisi mi olur? inanılmaz saçmaydı. sırf bu sahneyle bile diziyi bitirdiler.

.zaten demir tahtı eritmeleri dahil hepsi saçmaydı. madem öyle ne diye savaştınız? ejderha kardeşimiz, alın bunun için savaşmıştınız, eritirim falan mı dedi? lanet mi etti? anasına üzülmesi çok duyguluydu ama sıçıp batırınca o tadı da alamadık. devamlı bir görüntü üzeri müzik, devamlı bir sona getirme çabası. olduramamışlar işte.

.jon, deny'yi şak diye öldürdü. bu da manasızdı. öpüşerekten can evinden vurulma gibi. iyi güzel bunu jon'dan beklemiyorduk, kendi çapınca büyük iş yaptı ama bu kraliçeyi koruyan bir tek insan nasıl olmaz? ejderha koruyordu, jon'a izin verdi. sonra kendini affetmedi mi? 

.hadi diyelim, iki numaralı adam, aşığı, güvendiler ve o da öldürdü. iyi güzel de o zaman niye hapse düştü arkadaş. niye idam edilmedi? kuzeylilerden mi korktular? o kadar güçlülerdi güya. bir mantığı yok.

.en son ne yapıp etmişler, zaman geçmiş ve o saçma sınıf başkanı seçme toplantısına gelmişler. tyrion önce jon'u yedi bitirdi. sonra işlere karışmayacak kral seçtirdi, sonra da kendisi kralın eli oldu. masasında da birbirinden gereksiz tipler. hepsine ayrı bir uyuz oldum. o masaya oturmayı hak eden bir sürü karakter vardı. kala kala bunlara mı kaldık? hele o bronn salağı yok mu? ne işin var lan burada? ekonomi bakanı olmuş. şaka gibi. diğer bakanlıklar da şaka gibiydi ya neyse işte.

.jon kuzeyde yabanilerle ne yapıyor, onu da anlamadım. kurt ile olaylara atılacak gibi, başka bir bölüm var gibi bitirdiler. bir manası yoktu.

.ölülerle savaşlarında en büyük katkıyı arya yaptıydı. bahsi bile geçmedi. kendisi de bahsini bile etmedi. mütevazılıktan mı yaptı bunu? onun geleceği de bilinmeyen diyarlara yelken açmak şeklinde oldu. bir mana bulamadım. tahtı hak eden arya idi aslında. tyrion bunu bilerek yapmadı. en azından öyle hissediliyor. savaşçı olarak hükümdar olmak istemez, aklı o kadar yetmez diye düşünmüş olabilirler ama ne bileyim. saçmaydı işte.

.bir de beğendiğim en azından bir şey daha eklemek için kendimi zorlarsam o da stark'ların dayısına sen otur dayı demesiydi. adam şu vakte kadar ortalarda görünmeyen salak saçma bir tip, şu yarım bıraktığım irlandalı diziden tipti sanırım. burada da ayarı yedi oturdu. komik sayılır, güldürdü.

--- spoiler ---