22 Mart 2019

wild wild country e01:

Part 1

yine yemeklik arkasında çıtır çerez bir belgesel atalım dedik. çok ağırına denk geldik. bu tarikattan hiç haberim yoktu. adamlar amerikada kendi şehirlerini kurmuş. hindistanlı gözü parlak bir tip, osho diyorlar, bhagwan diyorlar. var bir sürü adı. esas sekreteri olmuş bir kadın, onun da adı sheela. bu kadın hayatta. bir tane avukat var. bir iki tip daha var onlar neci, kaçırdım. adam doğu ile batıyı sentezlemiş. spiritüel matertalistmiş kendisi, yani hem yiyecek içecek, sevişecek, dünya nimetlerinin içinde yüzecek hem de batı dünyası gibi kendini boşlukta hissetmeyecek. maneviyatı kuvvetli olacak. böyle bir plan çizmiş kafasında, insan gözlerine baktığında bu bizi ayakta kandıracak diyerek kaçar ama o kadar çok insan buna inanmış, onun için o kadar çabalamış ki, bu insanlıktan tiksinmemek, bu inanç sistemlerine bakıp da galiz küfürler etmemek zor. tabii bu adama şarlatan falan derler, dönüp dolaşıp benzeri şeyler yine olur. 

--- spoiler ---

.giriş bölümünde biraz hazırlama yapmışlar. adam esasında hindistan'da takılmak istemiş ama onu orada barındırmamışlar. zaten yeri varmış. hindistanın keşmekeşinin ortasında bir vahaymış. anlatan kadınlardan bir tanesi, sırf bu adam için ailesini toplayıp oraya gitmiş. bu sefer onlar da amerikaya gelmek zorunda kalmışlar.

.toprak arıyorlarmış. adam zaten başında bir topluluk kurma niyetindeymiş. bir şehir kurarak başlamışlar işe. önce toprak almışlar. sheela bu işi halletmiş. ameriada hiçliğin ortasında, en yakın kasabaya 30 kilometrede, her taraf dağ taş bir yer almışlar. gözün alabildiğince bir toprak. bu paraları nerden bulmuşlar, o kadar toprak nasıl satılıkmış? bunları anlatmadılar. 

.ilkin kasaba halkı gözüyle başladı. çok az sayıda insan yaşıyor. sokakta insan görmek mümkün değil, bir doluşuyorlar her taraf kavuniçi kıyafeti ile manyak adam doluyor. 

.osho denen tip sonradan özel muamele ile hindistandan buraya taşınıyor. uçağın bir kısmını kapatıyorlar. şampanyalar eşliğinde sekreteri ile geliyor. sekreterinin esasında ilk aşkı varmış. ondan da bahsettiler. sonra bu tarikat lideri cinselliği de kullanarak hepsini manyak etmiş galiba ama karının hikaye farklı olabilir. adam hastaymış, ölmüş. üç gün uyutmuşlar, yasını böyle bitirmişler.

.insanları transa sokuyor, beyinlerinin ortasına parmağı ile dokunuyor. yanına gelen ayaklarına kapanıyor. bacak bacak üstüne atıyor, yavaş hareket ediyor ve tabii mal mal konuşuyor. bakışlarına soktuğumun şarlatanı, tam bir cemaat lideri bakışında. vakti zamanında daha fetö denmezen, ele başlarını tvde görüp bakışlarında problem var derken de aynı bu adamdaki bakışları görüyordum. belki ortak özellikleri vardır. insanları kendine inandırma, peşinden sürükleme gibi nitelikler olabilir. koskoca avukat beyler, kalkıp bu adamın iti köpeği oluyorlar. içinde bir şeyler dolduğunu hissediyor bu mallar. boş adam doldurucu, toplumun özeti işte. inceleme amacıyla faideli bir belgesel hakkaten. cemaatleri anlamak isteyenlere bunları izletsinler. hepsi sonuçta aynı mekanizma. bazısı daha çılgın, bazısı değil, bazısı adnan oktar gibi ama sonuçta hepsi aynı.

--- spoiler ---