6 Mart 2019

Through the Wormhole s06e05:

Are Aliens Inside Us?

--- spoiler ---

.yine güzel başladılar ama o kadar saçma bitirdiler ki inanamadım. ilkin zıplayan dna meselesiyle geldiler. dna'mızda devamlı tekrar eden kod parçaları varmış. hatta her şeyde varmış. bunların kaynağının uzaylılar olabileceğini düşünüyorlar. işlevini falan da bilemiyorlar ama yine de hayatımızı onlara borçluymuşuz. antikorlar falan bunların eseriymiş.

.daha sonra gökyüzünden uzaylı canlılar yağıyor olabilir mi muhabbetine girdiler ki bu da kendi çapında tatlı bir düşünce. zaten mevcut canlılık uzaydan geldiyse, uzayda yaşayan organizmalar olabilir diyorlar. ayrıca rus uzay istasyonunun dışında organizmalar da tespit edilmiş.

.adamın teki bunları araştırmak için gökyüzüne balonlar gönderip fotoğraflarını çekiyormuş. arada sırada organizmalara rastlıyormuş. titanyum kaplı, karbon üfleyen bir organizma gösterdiler mesela, çok ilginç aslında neden bunlar gündem olmamış? zaten bunlar göktaşlarında olan organizmalarmış da onların bize püskürttükleri madde içinde geliyorlarmış ama yine de ilginç değil mi lan? niye bunu daha önce duymadık?

.3-4 milyar yıl önce yıldızların daha yakın olması, gezegenler arası materyallerin daha hızlı değişimini anlatıyormuş da canlılığın ortaya çıkışını buna bağlamak biraz abartı bir yorum, üstelik bunu örneklemek için çok zorlama işlere girdiler yine. gözlerimize yazık!

.nötrino abimiz de aşmış bir insana benziyordu. uzaylı iletişimi için radyo dalgaları da yeterli değil diyor. onlar nötrinolar ile iletişim kuruyor diyor. kutuplarda böyle bir tesis varmış. değişimleri gözlemlemeye çalışıyorlarmış. doğal yolla olmayan nötrinoları algılayabileceklermiş. bir gün bize haberini verebilirlermiş de kim bilir ne zaman önce çektiler kim bilir. müzik grubu ile titreşim ve bardak kırma testine de gerek yoktu.

.son kısım iyice saçmaladı işte. bilgisayar programları nedir abicim? tamam uzaylı bir gelsin programını sonra yazar herhalde. daha dilimizi anlayamadan bilgisayar olayına mı girecekler? 

.bir de zaten bunu yapmış olabilirler tarzında şeyler söylüyorlar. robotlar meselesi de zaten ayrı bir komiklik. canlılık tanımlaması ve  yapay zeka tarzında üremeli çoğalmalaı modelleri çok anlayamadım. o kısımlarda az biraz dikkatim dağıldı. esasında ilginç bir şeye benziyor ama basit bir kodu çoğaltma meselesi de olabilir. 

--- spoiler ---