31 Mart 2019

star trek: discovery s02e11:

Perpetual Infinity

--- spoiler ---

.sonuç olarak anasına ne oldu? onu bile anlamadım. karman çorman bir bölüm yaptılar. fazla aksiyonu basınca böyle oluyor. bu süper zekalılar, üstün yetenekli insanlar bir yapay zeka ile uğraşamadı. tamam bilim kurgularda yapay zeka olayları zordur ama bunların özelinde hiç de öyle olmadı.

.bir kere karı bilgiyi almak için discovery'yi küreye yönlendirmiş. kimse olmasa yok olup gidecekti. bir sürü tantana yaşandı ve şimdi bilgiler insanlığı tehdit ediyormuş. yapay zeka eline geçerse falan filan diye. ulan salak mısınız? nasıl bir senaryo bu.

.madem öyle bilgileri discovery'ye aktarmak yerine yok etmek için işaret yollasaydı. o bilgileri alırken bir sürü nağmeler dizmişlerdi. vay efendim iletişim kurmaya çalışıyor da çok mühim şeyler, işlemek bile bilmem neleri alacak. 

.tamam hepsini kabul edelim, bir tek kopyası bunlarda mı? neden öyle? zaten incelenmesi için merkezlerine bildirmemişler miydi? hep bu muhabbetleri hatırlıyorum. o yüzden veri meselesi, üstelik yapay zeka için veri meselesi biraz saçma oldu. olayı başka yere koyabilirledi. hadi diyelim veriler çok mühim, bu durumda en başına geçmeleri lazımdı.

.şimdi geçmişten mevzuyu aldılar. yine pis klingonlar gelmiş, bu iki ajanın olduğu bölgeyi basmış. o vakte kadar pek güzel ailelermiş. michael gökyüzüne, süper novalara falan çok ilgiliymiş. gökte ışık görmüş, bir gemi geliyor demiş. o an yamulmuşlar. babası ölmüş. anası tasarladığı kıyafeti giymiş. 950 yıl sonrasına gitmiş. devamlı o yıla geri döner halde bulmuş. nasıl bir zaman aletiyse, bozuk herhalde.

.insanlık geleceğinin anti madde patlamasıyla yok olduğunu görmüş, bunu yapan da yapay zekaymış. kontrol dedikleri naneymiş. o kadar gelişmiş insanoğlu yine şu yapay zekanın kendisini yok etmesini engelleyememiş. yapmayın yapay zeka falan arkadaş, başımıza iş gelecek dememiş mi kimse?

.insanlığı bu arkadaşlar yok ediyormuş, verileri aldıklarında bu güce sahip olacaklarmış. verilerin yüzde elli küsürünü aldılar, şimdi ne olacak? verileri silemiyorlar, kendisini korumak istiyormuş. o halde alete aktaralım geleceğe gönderelim diyor. böylece kontrol ona ulaşamaz diyor. bir taraftan tamam kabul de diğer taraftan aktarmak nedir? bir yerden silip, diğer tarafa kopyalamak. bildiğin taşıma mantığı yani. bu durumda nasıl sildiysen aktarır gibi yapıp, silsen de olur yani. bunu hep biz mi öğretelim? aktarım olayı da çok saçmaydı yani. sonunda da anasını kıyafetsiz zaman dalgasına soktu, ölmüş olması lazım ama anlamdım, ölmüş gibi davranmadılar pek. o kadar yas tuttuysa da yazık yani.

--- spoiler ---