21 Mart 2019

abstract: the art of design e08:

Ilse Crawford: Interior Design

--- spoiler ---

.millet aç, bu şımarıklar gelmiş iç mekan tasarımı ile insana hitap ediyoruz diyorlar. insanlığa böyle katkıda bulunuyoruz diyorlar. ulan ne yaptınız ki? çuvalla para götürüyorlar. ikea'da çalışmış. restorant kısmını tekrardan tasarlamış. milyon tane iş yapmış. karının felsefesi bu.

.anasıyla eski evlerin karolarını sökerlermiş. babasının da etkisi vardı ama neydi unuttum. dört beş parçada izleyince biraz böyle oluyor. onar dakika arayla, yemek yerken arkada türkçe dublajlı şeklinde işte.

.malzemeleri sıfırdan tasarlıyor gibi. bir masa ayağı dökümünde bile kendileri var gibi göstermişler. tasarımlarını bunlar yapıyor ama işi yapan başkaları. bir taraftan anlaşılabilir ama diğer taraftan ayıp. neyse ki ben yaptım demiyor. ekibinin farkında.

.yaptığı iç tasarımların çoğunu ben beğenmedim. benim anlayacağım iş değil ama bölüm sonuna doğru kendi evlerinden kareler de gösterdiler. inanılmaz kötüydü. her tarafta kitap rafları, mutfak ve çalışma masası yanyana, böyle aptalca bir şey. işlevsel olsun diye tasarlamışlar herhalde ama çok malca buldum.

.kocasını da tasarım camiasından bulmuş. ikisi de müdürmüş. aptal avrupanın türetilmiş meslekleri gibi, bomboş hayatları içinde mana arayan mallar sürüsü gibi, baktıkça insan sinir oluyor.

.bir de kitap yazıp dersler veriyormuş. insanlara da ulaşıyor. bir mekanı var, içinde gençler tasarım yapıyor. bu kadar malı bir arada çok görmemişsindir yani, öyle bir mallık, tasarımlarına tüküreyim ben bunların diyerek bitirdim işte. 

.bir de utanmadan insanların refahı için diyor. hiç utanma sıkılma yok mu lan bu itlerde, insan üzülüyor bir yerden sonra.

--- spoiler ---