17 Mart 2019

abstract: the art of design e06:

Paula Scher: Graphic Design

--- spoiler ---

.yahudi bir karı. grafik tasarımcıymış. resim bölümünü falan okumuş. babası haritacıymış. bir de çok zekiymiş. olaylar bunlar. tipografi diye bir şey varmış. yazı stilleri ile bir olayı anlatmak diyelim. logo tasarımı, albüm kapağı, şehir panoları, artık aklına ne gelirse hepsinin yazısını bu ablamız tasarlamış. new york, new york olalı böyle tasarım görmemiş.

.şehirden uzak kalınca yaratıcılığı ölüyormuş. kaostan beslenen bir yahudi işte. çalışma koşulları da bir garip. patron yok gibi gösteriyor ama kendisi kesin patron. devamlı hareket halinde, 40 yıldır da böyle çalışıyormuş. sıkıntılı insanlar bunlar hocam.

.kocası kendinden yirmi yaş mı ne büyükmüş. o da tasarımcıymış. o da devamlı çalışıyor ama bu karı kadar popüler değil herhalde. bir de birlikte bir şeyler yapmıyorlarmış. herkes kendi başına tasarımını yapıyor gibi. biri diğerine karışırsa olay çıkıyor herhalde. bu olayı böyle çözmüşler, şimdi yaşlanmış gitmişler ama belki kafa kafaya verebilseler çok daha iyi olacaklardı. belki de yaratım için böyle bir şey söz konusu olamıyordur, kim bilir artık.

.devamlı yaratacağım diyerek bitiriyorlar bölümü. durdurak bilmeden, en iyisini daha yapmadım diyerek kendilerini gazlıyorlar. bir taraftan anlamlı da diğer taraftan sadece para lan bunlar diyor insan. sanatsal kaygıları oluyormuş ama esasında logolar olsun, diğer ticari işler olsun hepsi direkt para ile ilgili.

.bir sunum grafiği yaptı. ilkin beklentileri yükseltip, sonra bir arızalı ses çıktığında düşürtüp, bir taviz verince tekrar yükseltip o noktayı kabul etme eğiliminde, resmen orta yolu bulmuş. bir tasarımı diğerlerine beğendirmek için formülü söyledi.

.public tiyatrosu varmış. tam adı bu mu bilemiyorum, onun logosunu devamlı tasarlıyormuş. harfleri kalından inceye dizmiş. bölüm içersinde başka bir oyun için ya da etkinlik için logolar hazırlanıyordu. siyah beyaz, etrafı çizgili harfler. adam şurasını biraz beğenmedim, kontrast yok falan deyince, şak diye değiştirdi ve hepsini beğendirdi. bu da acayip bir strateji. tabii temelinde iş yapıyorlar, güzel işler yapmışlar ona lafım yok ama bir taraftan da komple reklamcılık, satış gibi bir şey.

.bir e harfi üzerinden tip belirleme yaptığı kısımlar hoştu. kadın kendi sergisini haritalar üzerine yazdığı yazılarla yapıyor. oturup bunlarla uğraşıyor, hobisi olmuş. doksanlardan sonra tasarımların hepsi bilgisayara geçmiş, bu da bağını kaybetmemek için böyle şeyler yapmaya başlamış. düşün artık.

--- spoiler ---