15 Mart 2019

abstract: the art of design e05:

Ralph Gilles: Automotive Design

--- spoiler ---

.arabaya düşkünler için güzel bir bölüm müdür bilemiyorum ama ben pek beğenmedim. bir kere yüzeysel işlediler. adamlar amerikanın üçüncü büyük şirketiymiş de sonra batmış da fiat kurtarmış da falan filan. önemli olan tasarımcı ise bunun belgeseli olmalıydı. iş üstünde göremedim. şirket sırrı falan diye mi?

.macundan araba tasarlamaları, genel hatları bantla çizmeleri falan güzeldi. bir iki görünüş meselesi de fena değildi. farlar ve tekerlere çok takmış durumdalar. hakları olabilir ama koskoca tasarım bu mu? hem lego misali kişiye özel tasarıma geçerlerse o zaman daha iyi olmaz mı?

.şimdi elemanın teki geleceği öngörüyor, insanların neyi isteyebileceklerini kestiriyor, ona göre bir tasarım yapıyor. tabii sayısız teferruatı var, iç dizayn için çok çabaladıkları da belli. hepsine eyvalalh ama tasarımcı bir  yere kadar işlevsel. esas olay mühendislik abi.

.baş tasarımcısı bu kırma zenci, çocukken araba resimleri çizermiş. sonra bir firmaya göndermiş. high chrysler diye bir firma işte. adamlar şuraya buraya git, kendini hazırla gibi bir cevap vermişler. ilk böyle bir tepki, sonra tekrar tasarımları göndermiş, işe almışlar. oradan yükselmiş baş tasarımcı olmuş. şirketinden de hiç ayrılmamış. batmış çıkmış, bu hep gemideymiş. yersen artık, böyle anlatıyorlar. bana hiç de manalı bir hikaye gibi gelmedi.

.karısıyla aktivitelerinden bize ne mesela? araba kullandırıyor, dans ediyor, falan filen ediyor. hadi babasının muhabbeti iyi. adam adam olsun, mühendis olsun istiyormuş, gitmiş tasarımcı olmuş. işe girince, evlenmiş, çocuğu olmadan babası ölmüş. babası öldükten sonra kariyeri açılmış. görsün istermiş. durum bu.

.bir de geleceğin araba konsepti midir nedir? böyle bir şey üzerinde çalışıyorlardı. pek güzel bir tasarım değildi. kapılar ve koltuklar güzel, arka taraf falan da tatlı ama ön taraf ve ortanın yandan görünüşü hiç de iyi görünmüyordu. şirketin sahibi beğendi, hepsi de pek mutlu oldular. öyle bitti gitti.

--- spoiler ---