2 Aralık 2018

mars s02e02:

Worlds Apart

--- spoiler ---

.önceki sezon iyice anlamsızlaşıyor ya ne bileyim izler miyim artık. ikizlerden biri marsa kadar geldi, uzay istasyonunda öldü, marsa gömüldü. neymiş efendim hasta olduğunu biliyormuş ama saklamış, ikiz kardeşine yakın olarak ölmek istemiş. ulan harcadığın para ayıp değil mi? dünya ekonomisine yazık.

.sonra yok efendim petroller için arktikte protesto ederlermiş, greenpeace imiş. şuymuş buymuş. bu arkadaşlar paraları nerden buluyor da gidip protesto ediyor, ben onları da sorgularım. en çok rusları protesto ettiler. sanırım amerikan firması patlatmış bir tane tesisini okyanusa petrol akmış. nerdeydiniz ey greenpeace? 

.uzun bir bölümü bu tiplerin protestolarına ayrıldı, benzeri bir durum marsta da yaşanacakmış, marsı ellemeyin diyorlar. o halde niye gittiniz? madenci lideri aslında doğru söylüyor, hepsinin orada olması ile habitatı kirlenmiş durumda.

.diyelim mikroskobik canlılar buldular, petrolü çıkarmayacaklar mı? sıvı su tespit etmişler, bunca zaman nasıl bulamadılar onu da anlamıyorum ama tam veda partisinde iyice gevşemişken, çalışanlarının birinin ağzından canlı arayan ekibin başındaki karı bunu duydu ve deliye döndü. tabii adamlar o suyu ellerlerse içindekini de kirletmiş olacaklar. mikroskobik ölçüde bir şey yapamazlar. anlaşırlar mı bilemiyorum ama marsta hayat bulacakları garanti. trailer'larında göstermişlerdi mallar.

.esasında biyolojik varlıklar olarak gidip o şartlarda yaşamaları o kadar mümkün değil, bir de hamile kalmışlar. hamile kalan şimdiye kadar yok, doğan çocuk marsa bağımlı olacak başka yerde yaşayamaz diyorlar. böyle midir? eğer öyleyse expanse'deki marslılar nasıl dünyaya geldi? az biraz uyum sağlama prosedürü ardından takılmışlardı. birileri bizi çok fena kandırıyor.

.sadece makinelerin yapabileceği bir iş aslında, şimdilik böyle dram olsun karakterler birbirleri ile etkileşsin diye gösteriyorlar. yapay zeka ve makine olmadan olmayacak ama insanoğlu biyolojik olarak nasıl uzaya açılacak? bunun nasıl olamayacağını anlatmış oluyorlar. insanı insan yapan dünya!

.bir de dünyada mars görevinin lideri olan kadın triplere geldi, ikizlere trip attı. yönetici kadın olarak bunların zaten dünyaya faydası yok, bırak insanoğlun kadınların başaracağı bir iş değil. bu cinsiyetçi yorumum için de kimse kusura bakmasın.

--- spoiler ---