5 Kasım 2018

the haunting of hill house s01e10:

Silence Lay Steadily

--- spoiler ---

.bir korku dizisine göre aşırı romantik bitirdiler. o yüzden garip geldi ama düşününce güzel bir son diyebiliriz. tabii bu sezon sonu mu? dizi komple bitti gibi yaptılar. eğer buradan devam ederse artık olmaz. devam edecek gibi yapsalar da çok çirkin olurdu. iki arada bir derede kalır böyle işte. 

.sıradan herkesleri nell kurtardı, en son da baba çocuklarını kurtarmak için kendini feda etti. kadın hala anlayamamış. bunları kötü dünyadan uyandırmak daha kötü bir şey, bunu algılayamamış. adam güzel sözlerle anlatmaya çalıştı ama hala anlayamadı. en son peki öyleyse ben yalnız kalacağım dedi, yani yalnız kalmamak için çocuklarını öldürebilecek bir anne karakteri çizdiler ki bu da biraz abartıydı. neyse ki baba karakteri pek sağlam çıktı, kendini feda etti. feda ettiğini de ilkin göstermediler, diğer kardeşler fark etmedi bile. büyük abi olayların iç yüzünü öğrendi ve hayatlarına devam ettiler. tabii ev taşıma öncesi babasının öldüğünü öğrenmesi gerekiyordu ya, onu da es geçtiler.

.luke öldü diye kabul ettiydik, adamların gösterdiği görüntülerde ölü gibiydi ama ölümden döndü. belki o şekilde göstermek istediler diyebiliriz. sonuçta anneleri ikizleri ölü görüyordu. biri öldü, diğeri ölümden döndü. iki sene de ayık kaldı.

.steve'in romanı içinde bölümü başlatmışlardı. ulan yoksa her şey bir roman mıydı? diyerek küfürler etmeye başladık. hepsinin hayal olması çok saçma olurdu. neyse ki böyle bir şey yapmadılar ama steve'in karısı yine hamile kaldı. geriye alınan erkek kısırlaştırması yapmış herhalde. onu da açıklamadılar.

.steve'in özrü olsun, nell'in hayalet anlatımları olsun, baba karakterinin anneyi ikna etmek için söyledikleri olsun, hepsi pek şiirseldi. zamanın damlalar gibi hareket etmesi betimlemesini pek beğendim. 

.shirley salağı düz insan olarak tüm bu olaylardan bağımsız olarak sadece kocasını aldattığı adamları görüyormuş. esasında sadece ikizler eve bağlıymış ama kırmızı kapılı oda aslında hepsinin odasıymış, orada biraz bocaladılar ama yağmur tanesi olarak düşünmüşlerdir herhalde. hepsini indiren melek vardır deseler de olurmuş.

.theo'nun olay da güzel olmadı. en son eldiveni çıkardı, artık hissetmek mi istiyor? yoksa artık hissetmiyor mu? özellik oradan mı kaynaklanmıştı? yine lezbiyen ilişki içinde hayalet elleri onu boğuyordu. kız kardeşi geldi kurtardı. gereksiz bir muhabbetti.

.luke ölürken çay saatine döndü, o sahne de gergindi. anne karakteri bunca zaman sonra hala çocukları uyandırıp iyilik ettiğini düşünüyor. bundan iyisini yapabilirlerdi belki ama toplamda yine iyi oldu. belki de daha iyisini bu şekilde iyi yaparak tıkamışlardır.

.bir de yardımcılar, çocukları ölen komşular var. sadece küçük kızı hayatta tutmak için evi ayakta tutmuş. bu yüzden de kendi çocuklarından birini kaybetti. bunu hiç sormadılar. sonra kendisi de evde sonsuza kadar karısı ve bir kızı ile kalmış oldu. hayalet hayatını normal bir şey olarak aktarmaları, hizmetçi kadının yaşlanıp ölürken eve gelmesi, küçük kızı ve çok önceden ölen bebeği ile sonsuza kadar mutlu yaşadığını düşünemiyoruz. bir yerden sonra hayaletler sapıtıyor, büyümüyorlar, devamlı ağlıyorlar. bunları takip ettiğimiz diğer hayaletli dizilerden kesin olarak bilmekteyiz.

--- spoiler ---