19 Ekim 2018

the man in the high castle s03e06:

History Ends

--- spoiler ---

.son kısımdaki yahudi güzellemesini pek beğenmedim. önceki bölümden sonra çok cılız kaldı, bir şey de olmadı. yüksek şatodaki abimiz tüm bu olayları nasıl engeleyecek ki? o kadar da mühim biri değil aslında.

.bir tarafta yahudiler gelenekleri ile beş bin yıldır duruyorlar, diğer tarafta sürüsüyle insan naziler, geçmişi yok edip gelecek kuracağız diyor. hepsi kendince törende. belki mısırlı firavun ile yahudilerin kendi çapında yaptıkları işleri anlatıyorlar. dünyaya karşı böyle koymuşlar, öyle devam ediyorlar. adamların dinine imanına, ırkına cibilliyetine de böyle bir güzelleme çakıyorlar.

.frank hayatta, gay arkadaşı ed de yanına geldi. ağlaştılar, sevindiler. biraz hasret giderdiler. tarihi eserci tipe niye söyledi ki? adamı sorguya çekseler hemen söyler, iki saniye duramaz. nerde olduğunu söylemedi ama yine de söyledi.

.juliana da soruyor bana niye bu kadar yardım ediyorsun diye, dans partneri bulmak kolay değil diyor. bir öpücüğe karıyı dünyanın öbür ucuna getirip direniş ile irtibata geçirdi. bu da nasıl bir adamsa artık? bir de uyuşturucu satıcısıymış. yok artık daha neler.

.tarafsız bölgede işler ilerleyecek, frank ile karşılaşacaklar. esas olay himmler'in (yeni hitler, okunuşu da yakın maşallah) tüm evrenleri nazi yapma fikriydi. bu kadar teknolojileri olacak mı? ellerindeki tip kadınmış, komadan uyandıktan sonra gözleri önünde yok oldu. onu engelleyememeleri çok büyük hataydı. bunlar bu kafayla nasıl evrenleri feth edecek, onu bilemiyoruz. john hepsini gördü, en azından bu yani.

.törenle devlet mareşeli oldu. artık ne olduysa amerikadaki en yüksek rütbeli insan evladı oldu. himmler büyük yatırım yaptı, kaderin bana bağlı, kabullen bunu diyor. john donuk gözlerle ufka bakıyor. evrenleri kurtaracak adam gibi gösterecekler sanırım.

.juliana sadece tagomi suikasti dosyasını göndermiş. diğerlerini yanına mı almış? esas diğer olay daha önemliydi. japonlar joe'nun ölümü, suikast planları falan gibi şeylerle uğraşıyorlar. diğerini öğrenseler belki bir şeyler yaparlardı, belki kendileri evrenleri feth etmeye çalışırdı. bu dünyada iyi yok resmen.

.yeni gelen müfettiş yardımcısı köstebekmiş. tagomi'nin dosyaları müfettişe göstermesi iyidi. bunlar kendi çapında bir şeyler çözse çok iyi olacak. zaten juliana'yı falan iki saniyede tespit ettiler. odaya girerken kadının teki gördüydü.

--- spoiler ---