8 Ekim 2018

the man in the high castle s03e01:

Now More Than Ever, We Care About You

--- spoiler ---

.geçen sezonda dünyalar kurtulmuş, tüm hikaye bitmiş gibiydi. şimdi adamlar oradan bir şey olmamış gibi devam ediyorlar. esas karakterlerin biri öldüydü. ölü zannedilen kız kardeş ortaya mı çıktıydı? onu bile tam hatırlamıyorum. uzun bir hatırlatma bölümü koymuşlar ama fazla karışık, açıklanmayan olaylar bütününden ancak bu kadar oluyor.

.şimdi paralel evrenler var, ticaret bakanı abimiz haricinde gidip gelenler de varmış. kız kardeş de onlardan biriymiş. kendi evreninde ablası ölmüş. bu evrende kendisi ölmüş. şimdi gelip ablası ile yüksek şatodaki adamın evinde takılıyorlarmış. hikaye bu.

.esas karı, uyuz karı juliana da direnişe falan katılmış. eli silah tutan terörist olmuş, şakır şakır adam öldürüyor. üvey babasını öldürme sahnesini de hatırlamıyorum. sanki bir bölüm geçmiş gibi alternatif evren olasılıkları içinde babasını öldürdüğü evrende işler iyiye gidiyormuş.

.iyi güzel ama şu an işler kötü değil mi? dünya savaşlarını naziler ve japonlar kazanmış. amerikayı bölüşmüşler. bu durumdan geriye nasıl döndüreceklerini düşünüyorlar? hikaye toptan bunu es geçiyor. her karakterin kendi dramında kalmasını sağlıyor. bir yere de varacak gibi yapıyor ama varmıyor. üçüncü sezon böyle başladı. ikinci sezon sonu iyidi ama işte onu bir yere götürmeyecekler gibi.

.örnek olarak filmlerden artık herkesin haberi var. bu sadece bomba meselesinde nazilerin düzgün düşünmesini sağladı. şehri bombalamadılar. japonlar da denge unsuru açısından kendi bombalarını test ettiler, bu da barışı sağladı diyorlar ama güçsüz bombaymış. geçiciymiş. değerleri görünce yine saldırabilirlermiş. ticaret bakanımız bundan memnun değil ama neyi değiştiriyor?

.yüksek şatodaki adam filmciymiş, belgeselciymiş. bir yerlerde çalışan tipmiş işte. görüntüleri kesip biçiyormuş. görüntüler hazılıyormuş. nazilerle ilgili görüntüler de ondan elindeymiş. sonra pat diye bu evrene düşmüş. diğer filmleri de örgütü bulmuş getirmiş. nazilerin kazanmasına karşı çıkan tipler destek olmuş. bu kadar anlattılar ama bir sürü cevapsız soru var. şimdi adamı yine çıkardılar.

.juliana'yı esas kilit karakter yaptılar, ticaret bakanı ile tekrardan buluşturdular. tüm kasetlerde kendisi var. bunun açıklamasını yapsalar iyi olacak. bebekken bile normal dünyanın savaş kazanma kutlamasında kendisini çekmişler. nasıl bir durumsa artık.

.ajan oğlana bir sürü işkence yaptılar. aptal babası yüzünden bunları çekti, sonra da babasını vurdu öldürdü. iyice sapık bir tipe döndü. en başında buna inanmış mıydı? sonra kötü insan mı oldu? kafadan sakat mı oldu? john buna gizli görev verdi, ver dediler verdi galiba da neyse işte, evrakları getiren adamı öldürdü. john'un sağ koluydu. direnişe falan katılacak herhalde. ne halt edecek bilmiyorum ama juliana ile karşılaşacakları kesin. onun yavuklusu da kendini heder ettiydi. artık rahat rahat takılabilirler. tabii karı rahat durmuyor, bardan adres bulan bir tipe yanaştıydı. öyle de bir durum var. 

--- spoiler ---