22 Eylül 2018

maniac s01e01:

The Chosen One!

netflix'in yeni dizi, şak diye hepsini yayınlıyorlar. altyazılı falan geliyor. adamlar resmen amme hizmeti yapıyor, kendilerine teşekkür ediyoruz. bir takım bencil yapımcılar altyazının çevrilmesine bile dadanıyor. netflix'i örnek alsınlar. tabii bunu dedikten sonra dizileri keserlere komik olur. dizi komedi dizisi demişler ama ilk bölüm itibariyle gülemedim, gülümseyemedim bile. ağır göndermeli bir dünyaya geçmişler. eski bilgisayarlar ama çağ ilerlemiş, nasıl bir evrense. insanlar etkileşime girmiyorlar. bunun için ayrı bir sektör olmuş. reklam sektörü adbuddy'ye kadar gelmiş. böyle bir evren resmetmişler. normalde pek beğenirim ama belki birden fazla geldi, belki çok yapmacık geldi. esas elemanı da pek beğenmiyorum. esas kadın oyuncu da bilindik bir tip, o diğerlerine göre daha iyi olmuş. giriş kısmı çok şey vadediyor, ilk bölüm itibariyle izlerken sıkıldım ama potansiyel var. ne tarafa gider bilmiyorum. gülmekten yarılırsam tekrardan buraya ek yazarım.

--- spoiler ---

.insanlar bir yere ait hissetmek istiyor. aidiyet ve bağlanma olayı var. bunun için acayip kurumlar kurulmuş. tek başına kalana pek iyi gözle bakmıyorlar sanırım. bu insanların dertleri ne onu zaten anlayamıyoruz.

.esas karakter zaten fazla bunalımda işinden kavuluyor, tek başına takılıyor. zengin ailesi ile anlaşamıyor. böyle ortada kalan bir tip. ailesinin içinden bir kadınla kaçalım seninle falan da diyor ama sonra şakaymış gibi yapıyor. kimin karısı o bilemiyorum.

.bir de hayalini gördüğü abisi var. diğer kardeşlerinin bir tanesinin bıyık takmış hali sanırım. jöleli saçlı artist konuşana bıyık takmışlar, tekrar oynatmışlar gibi. bunla da dalga geçiyorlar ama o kadar komik gelmedi.

.eleman buna sen seçildin, görevin var falan diyor. bölüm ismi de bu. insanların seçilmişliği ile ilgili dalga geçiyorlar. genel bir hal var böyle. seçilmişlerle ilgili bir sıkıntı da olmuş olabilir. galaksiyi falan kurtaracaklarmış. öyle anlatıyorlar.

.kızı görüne tanıyacaksın diyor, ajan diyor. temas kur diyor. parmak dokunduruyor, komik mi? bilemedim. geçiyor oradan deneylere katılıyorlar. para için yapıyor sanırım ama kız orada olunca ona anlatıyor durumu. kız da tamam diyor, durum öyle benim talimatımı bekle. tabii belli ki inanmıyor, sadece eleman uzak kalsın diye bunu yapıyor. sonra inanmaya başlayacak, bu da senaryo olacak.

.kızın ilk sert tutumu, başlardaki para meselesi falan biraz belki komik olabilecekti. diğer sıkıntılı havasından komik falan olmuyor. hepsinin derdi var, insan üzülüyor. bir de esas elemanın ailesiyle ilgili bir mahkeme var. akıl sağlığı kontrolü ve yalancı şahitlik meselesini de ekliyorlar. 

--- spoiler ---