28 Haziran 2018

westworld s02e10:

The Passenger

--- spoiler ---

.aynı hikayeyi bu kadar karıştırmadan tane tane anlatsalar çok daha güzel bir dizi olacaktı. tamam gizemli yapıp, keşfetme duygusunu yükseltmek istiyorlar, ona lafım yok ama bir yerden sonra ne lan bu diye izliyor insan. zaten çeviriden mi? dialogtan mı bir mallık var, yarısı anlaşılmıyor. bir de gizemi basmışlar öyle kalmış dizi.

.son noktada host'lar gerçek dünyaya çıktı. hepsinin bedeni ile ortamı savaşarak terk etmeleri yerine dolores hale bedeninde diğerlerini dışarı çıkarmış oldu. ford ve arnold'un nihai planı bu muydu? dünyaya ne oldu? bunları tam göremedik, o da sonraki sezonun gizemi oldu artık. siyahlı abimiz eli kolu koptu, mermi manyağı oldu ama hala hayatta kaldı. kızının kopyasını mı yapmışlar? yoksa hakkaten siyahlı da host'muymuş? onu da belli etmediler. adam, delos'un durumunda idi.

.ford abimizle bernard'ın sohbeti bir harikaydı. insanların ölüm korkusu ile öngörülebilir hareket ettikler, temel güdülerinin sabit olduğu ve bundan dolayı özgür olmadıkları. özgürlüğün de toplu bir kabullenme olduğuna dair güzel laflar edildi. bu tarz laflara saygım sonsuz ama dizinin hengamesi içinde devede kulak kaldı, şu laf üzerinde daha sade yapmaları mümkündü.

.yerlilerin yarıktan geçip uçurumdan düşmesi neydi ki öyle? zihinlerini yolculuk olmadan direkt forç mudur nedir? kopya ettikleri sunucuya aktarma imkanı yok muydu? hepsi bir garip, halk tabakası sonra da musa gibi mubarek bir yerden diğerine gidip dünya değiştiriyorlar. hepsinin sanal dünyada kalması çok saçma olurdu. biri fişi çekse ne olacak? neyse ki onların kopyasını dış dünyaya geçiş için kullandılar.

.dolores'in fikir değiştirmesi de çok manalı değildi. ilk başta herkesi öldürmesi de manasızdı, bernard'ı öldürmesi de manasızdı. bernard ne ara kafa olarak kopya edildi de tekrar yaratıldı onu anlamadım. belki öldürdükten sonra yapmıştır.

.zaman kayma hadisesi bu sefer hafıza karıştırma hadisesi imiş. bernard bir sürü halt etmiş, sonra ortaya çıkmasın diye hafızasını karıştırmış. son geldiği nokta floki abimizin tekrar forç'a gelmesi orada uydulara yükleme yapmaları meselesiydi. tabii ne oldu ne bitti anlamak zor, karman çorman oldu buralar. dolores hale olarak ortaya çıktı. bernard zaten bunu sonradan hatırladı. hale ile ne ara bedenleri değiştirdiler? bizim izlediğimiz bölümlere göre bernard ile floki tipinin görüştüğü andan itibaren hale dolores olabilir.

.güvenlik şefinin karıyı fark edip bırakması da çok saçma oldu. ford'a bağlı olduğundan böyle yapmış, ulan senin türünü kurutursa ne yapacaksın? dolores bunu yapmaya çalışacak, bernard engel olacak. bir şey olmasa da karşıtını getirmiş, birlikte savaşacaklar ve takılacaklar. mevzu buymuş.

.bir de ford abimiz uzun zamandan beri yokmuş. bernard kodları silince ortadan kaybolmuş, bernard hayal görüyormuş. elsie denen tipi de öldürmüşler. zaten ölen ölene tüm karakterler öldü nerdeyse ama kopya edilen hepsi geri gelebilecek.

.zenci karı kopya edilmediydi ama ona da bir şey uydurabilirler. kadın kendini boş yere feda etti. yarık orada duruyordu. çocuğu ve onu koruyan kadın yakındaydı. herkes saldırıyordu ama yine de yetişebilirlerdi. en azından birlikte koşabilirler ve son anda ölebilirdi. böyle saçma oldu biraz.

.birbirlerine kırdırma olayı da gereksiz saçmaydı. hem zenci karı madem engelleyebiliyor, bulaşmadan engellese belki durdurabilirdi. karıyı öldürdükten sonra birbirlerine bulaşacak şekilde yapmışlar herhalde. öyle gereksiz bir olay oldu gitti.

.teddy geri gelecek mi? onu kopya etti mi? yoksa öldü gitti mi? orası belli olmadı. siyahlıyla sohbet ederken geride bırakılanlar kategorisine konuldu. siyahlıyı neden yanında taşıdı? biraz adam öldürmeye yardım etti ama tam kapıdan geçecekken o kadar öldürecekti. teddy'nin beynindeki kurşunla adamın elini parçalattı.

.bu dolores neden ölmüyor onu da anlamak zor? kadına ateş ediyor, bir şey olmuyor. diğerleri insan gibi davranıyor. bu kodlarını mı aşmış? içinde insani organlar yok muydu? zarar görmesi gerek ama öyle yapmadılar, kaçıncı sefer olmadı. tabii siyahlı abimizin normalde baktı ölmüyor, beyninden vurması gerek ama onu da yapmamışlar. öyle işte biraz kafalarına göre doldu, biraz güzel sözlü, bolca aksiyonlu bir sezon finali oldu. ilk sezondan kötüydü.

--- spoiler ---