10 Haziran 2018

the handmaid's tale s02e08:

Women's Work

--- spoiler ---

.adamlar önce kadını küçük düşürüp sonra en üst mertebeye koyuyorlar. feminizm dizisi olacak. zaten lezbiyeni falan da var. esas karakterler kadınlar. aciz gibi görünüp bu dünyada bile bir şeyleri değiştiriyorlar mesajı veriyorlar.

.üremekten önemli olan kadının erkeğe itaatidir diyorlar. kutsal kitaplarında bu yazıyor, bundan bir paragraf okuyup, karıyı kemerle dövüyor. sonra kadına şiddet artıyor derler. sen en popüler dizinde bunları yaparsan olacağı bu.

.yine de genel havası aslında hepsini doğrulamış oluyor. böyle bir dünya için doğru bir yoldalar. zaten düşünce altyapısını serena yazmış gibi anlatıyorlardı. şimdi kadın, adam yokken işleri yoluna koydu. adam hastaneden çıkınca da june surat mahkeme duvarı gibi oldu.

.kadının ani ruhsal değişimlerine ayak uyduramıyoruz, izlerken bizim psikolojimiz bozuluyor. nasıl bir oyunculukmuş lan bu böyle? en son niye tebessüm ediyordu da sonra yıkıldı? tekrar erkeğe özür dilemeye gitti de kabul görmedi diye mi? yoksa gururu mu kırıldı ne oldu?

.tabii sonunda erkeğin gücüne bağlarlar mı? bu dünya böyle mi sürecek onu göremiyoruz. adamlar bir hayal dünyasında ilerletiyorlar meseleyi. çocuklara ne oluyor, neden kısırlaşmış dünya onu anlatmıyorlar. dünyayı kısırlaştırma konusunda çalışmalar var mıdır? varsa aslında o kadar da kötü olmaz mıdır? yoksa böyle mi olurdur onlar ayrı mesele.

.en iyi uzman bir kadın çıktığında yine kutsal metinler değil gerçekçilik kazanıyor. tabii bu bilgiler kafada öyle hiç eskimeden kalır mı? kadın eski en iyi uzman, geliyor bakıyor çocuğa bir şey bulamıyor. esas mesele de uzmanlık meselesi değilmiş. sevgisiz büyüyen çocuğun içindeki hastalıkmış. gerçek anası, tek gözlü damızlığa verildiği vakit, iki saniyede çocuk iyileşti. annesiyle güneşlendi, hepsi pek mucizevi görünüyordu.

.peki bu durumda kadını geri alacaklar mı? çocuğun sağlığı için o mu bakacak? aslında kafadan sakat bir kadın, durum bu sen annesi olmayacaksın ama burada insan gibi dur dense kabul bile edebilir. kumandanı bile bunu kandırmıştı, acayip acayip işte işte.

.kısaca özeti, geçen bölüm bizim karıların yaptığı olayı kumandan buluyor, serenayı dövüyor. june özür diliyor ve işler böyle kapanıyor. tabii son olayda ortaya çıkıyor. bir kalemden de ortaya çıkabilirdi, onun yerine bebeği kurtarmak için kurallar dışına çıkınca mevzu anlaşılıyor. june'un odasındaki müzik kutusundan da anlıyor olabilir. adam bir bakıyor ikisi yok, artık nasıl anladığını da anlatmıyorlar. belgeleri incelese anlar zaten ya işte bir şekilde bağlamışlar.

.normalde böyle bir kural dışılık idam gerektirmeli, bir iki kemerle kolay kurtuldu. serena'nın gözyaşları falan iyidi. june ile arkadaşlığı bebek doğana kadar sürer herhalde, işleri nereye taşıyacaklar artık, göreceğizdir.

--- spoiler ---