8 Şubat 2018

how the universe works s04e07:

The First Oceans

--- spoiler ---

.bu okyanuslar nereden geldi diye araştırmışlar. her reklam çıkışı bir suya övgü, bir canlılık muhabbeti. başa sona gidiş, öyle bir şeyler karıştırmışlar ama genelde güzel bilgiler vardı.

.ağır su diye bir şey ilk kez duydum. su molekülüne bir proton bir nötron kendi aralarında bağlanıyormuş. çok az miktardaki su böyleymiş ama yine de bir suyun nerde oluştuğuna dair bilgi veriyormuş. buna göre dünyadaki suyun nerden geldiğini araştırmaya koyulmuşlar.

.ilk teori kuyruklu yıldızlarmış ama onlardaki döteryum bizdeki suya pek benzemiyormuş. sonunda asteroid'lerden olduğunu fark etmişler ama hepsi olamaz diyorlar. zaten okyanuslar haricinde yerin içinde de su varmış.

.bu da enterasan bir bilgi. adamlar yere sinyal yollamış, sinyal yavaşlamış. bu şekilde yeraltı katmanların birinde su olduğunu ortaya çıkarmışlar. nasıl orada kalmış kim bilir.

.dünyanın ilk oluşumunda taşların içinde su olduğunu anlatmak için de bir takım deneyler yaptılar. hepsi güzel fikir ama tabii yine de bu kadar suyun nerden geldiğini tam olarak açıklayamıyorlar. bir sürü açıklama ama sonunda yine bir sürü soru.

.asteroid kuşağının bir ara dünyada terör estirdiğini söylüyorlar. bunun sebebi de jupitermiş, yörüngesini değiştirmiş. arada gezegen oluşturmayan ya da artıkları tekrardan yön değiştirerek dünyaya gelmiş. hatta venüs ve marsa da gelmiş. hepsinde su varmış ama sadece dünyada kalmış. satürnün daha sonra jupiterin bu gelişini durdurmuş. nasıl bir olaysa artık enterasan.

.mars malum manyetik alanı olmadığından, venüs de pek sıcak olduğundan üzerindeki suyu kaybetmiş. tek sulak gezegen dünya kalmış, şimdi onun üzerinde tepişiyormuşuz.

--- spoiler- --