9 Şubat 2018

altered carbon s01e01:

Out of the Past

netflix'in bir sürü reklam yaptığı yeni diziymiş, çok para harcamışlar. görüntüler falan da haliyle çok iyi. adamların tasarladığı dünyayı ilk bölümden anlamak zor. fazla karışık, fazla büyük zaman ve mekan dilimleri var. genel bir polisiye ve gizemli olay çözümü yerleştirecek gibiler. gizemli bir esas karakter var. biraz romantizmi var, adam zaman sınırı tanımaksızın seviyormuş. iyi güzel hepsi derken çorba oluyor. dünyanın mevcut hali niye böyle diye açıklamıyorlar, yetmiyor bir sürü polis. bir sürü aksiyon falan da girince kafa ağrısı yaratabilir. neyse ki trailer'ı kadar yüksek aksiyonu yok. ilk bölümde bu kadar az aksiyon varsa devamında da abartmazlar diye umuyorum. müzikler görüntülerinin çok arkasında kalmış. biraz ona da para harcasalarmış keşke.

--- spoiler ---

.en başta anlamadığım bu adam yakalanmış ve 250 yıl hapsedilmiş. zihni hapsedilmiş, bedene aktarılarak şartlı tahliye ediliyormuş. iyi güzel de adamın dizi başladığındaki görüntüleri geçmiş yaşantısı ise 250 yıl bunun hayalini mi görmüş? uyandığındaki aksiyonun sebebini hiç anlamadım. karanlık olması gerek. rüya gibi olmaması gerek. 

.bunu pek açıklamadan aksiyona geçiyorlar. uyanma sonrası kriz, sonra duşa gidiş. diğer mahkumların durumu derken olaya dahil olan dedektif kadın, sonra zengin bir mekana geliş. kendisinin elçi olduğunu öğrenmemiz ve teklif.

.adam kendi ölümünü araştırmak için 250 yıldır uyuyan adamı uyandırıyor. kendi sezgileri varmış da çok efsaneymiş, şuymuş buymuş. ilkin kabul etmiyor. nereye etmiyorsun arkadaş diyoruz, kafasına silah dayamasına da çeksene tetiği diyoruz ama çekmiyor tabii, dizi devam etmeli. sanki başka türlü olacakmış gibi yapıp sevdiği kadını gösterip yapmaması saçma oldu. neymiş gizemi çözmek onun işiymiş. o yüzden teklifi kabul etmeliymiş. saçma.

.araya da bir kuzgun oteli aksiyonu atalım demişler. otelin ne özelliği var onu çok anlamadım. adam devamlı kafaları çekiyor. otelin girişinde bunu sıkıştırdılar, onun sebebini de çok anlamadım. adam giriş yapınca otelin korumasını da almış oluyor. hepsini öldürüyorlar. polisler geliyor ve bir miktar muhabbetten sonra pek bir şey açıklamadan bölümü bitiriyorlar.

.bir sürü tetikçi var. gelenler rusmuş, battlestar galactica'daki eleman kendisi. zengin adamın ölümünün araştırılması istenmiyormuş. adam 48 saatte bir kendini uyduya yedekliyormuş, nasıl öldüreceksin arkadaş? önce uyduyu indirsene.

.hikayeyi böyle büyük çerçevede yapıp basit olaylarda kaybetmezler diye umuyorum. bedenler giysi gibi değiştiriliyor. gezegenlere açılmışız, dijital bilinçler yüzyıllar yaşıyor. böyle bir dünya yani.

--- spoiler ---