17 Ocak 2018

star trek: discovery s01e08:

Si Vis Pacem, Para Bellum

--- spoiler ---

.bir anlamda keşif göreviydi. dizinin ismi bu ama ilk keşif görevlerini yaptılar. gezegenin kendisi yanarlı dönerli, tanecikli bilinçli bir yapı oluşturmuş. güzel bir harmoni içinde yaşıyorlarmış, varlıklarının amacı da var oluşa bir harmoni getirmekmiş, çatışan tarafları barıştırmak istiyorlarmış. en azından öyle anlattılar.

.saru malı vardıkları gezegendeki sesten pek rahatsız oluyordu. bunlar gezegendeki yüksek anteni klingon gemisi için bir sonar sistemi gibi kullanıp gemileri tespit etmek istiyorlardı. en azından amaçları buydu.

.kazanan ekibini buraya göndermiş. güvenlik şefi, bilim şefi ve bir numaralı subay. saru korkak bir canlıymış, yüksek algıları varmış. gezegendeki sesler, ortaya çıkan canlı ile iletişimler falan derken iyice kendini kaybetti. korkmadan yaşamanın bağımlısı oldu, diğerlerine ihanet etti. biyolojik bir değişiklik olmadıysa çok ayıp etti. en son onun muhabbetini yaptılar.

.adam hepsinin gezegende kalması ve savaşı falan sallamaları gerektiğini düşündü. her şeyin güzel olduğu gezegen gibi gösteriyor iyi güzel de dışardaki savaş gelip bunları vurmayacak mı? üstüne bir de ayaklarına çağırdılar, iyice malca oldu.

.neyse işte işler gelişti, saru'ya karşı geldiler. pahvo denen bu gezegenin yüksek bilinci yıldız filosunun amaçlarını kabul etti, en azından öyle yaptıklarını söylediler ama sonra klingonlara da davetiye göndermişler, sorunlarını konuşarak çözeceklerini düşünüyorlar herhalde, biraz saçma oldu ama yapacak bir şey yok.

.gay bilim subayı biraz kendini kaybetmeye başladı. yaratık dna'sı ve devamlı spor motorundan sonra böyle oldu. ilerde kafayı yiyecek, başka bölümde onu kurtaracaklardır kesin, şimdilik yavaş yavaş işliyorlar.

.amiral kadın ve işkence uzmanı klingon meselesi de yaptılar, işkence uzmanı şu anki klingon kralına karşı gelmek istiyor ama beceremiyor. adam diğer hanedanları falan öldürmüş. kadın amiralı kaçırıp sığınma talep etti. beceremedi de, amirali öldü gösterdiler ama bence ölmedi. öyle biraz salak saçma oldu. daha iyiye gitmesini umuyorum.

--- spoiler ---