17 Ocak 2018

dark s01e01:

Secrets

ismi gibi pek karanlık, evlat acılı gibi olacak. en azından aile içi dramı hat safhada olacak gibi duruyor. bol almancalı, ağır almancalı, almanyanın bir köyünde gerçekleşen gizemli olaylar gibi duruyor. nükleer santrali araya sıkıştırmışlar da bir bağlantı sokacaklar mı bilemiyorum? görüntüleri özenle çekmişler, müzikler güzel olmuş. genelde bir gerilim müziği basmışlar ama araya melodi çeşnisi atıldığı vakit pek hoş etki bırakmış. ilk bölüm itibariyle pek bir gizemini anlayamıyoruz. mektubu da kendine okuyan sevgili yaşlı kadın hakkında hiç iyi düşünmüyoruz ama yine de gizem dizisi olduğu için bekleyeceğiz. bokunu çıkarmamalarını umarak devam ediyoruz. 

--- spoiler ---

.kendini uzun süre önce asıp 2019 da bir nisan günü 22:13'de mektubu açın diye not bırakan bir eleman var. onun oğlunun rüyası ile başlıyor olaylar. annesi de evli bir adamla fingirdeşiyor.

.oğlan babasının intiharının nedenini anlayamıyor, anlamamış. notu kimse bilmiyor, bir tek adamın anası biliyor herhalde. o da bölüm başından sonuna bir mektup gösterip okuyor ama bize göstermiyor. ağlıyor ve geri yerine koyuyor. niye kimseye haber etmiyor onu anlamıyoruz.

.zaman diyorlar, döngüseldir. tekrar yaşanacaktır. biraz kafadan kontak yaşlı abimiz böyle diyor. tekrar yaşanacak, iyi güzel ama kaçırılmalar mı yaşanacak? babadan oğula mı geçiyor? yoksa hakkaten zaman mefumu üzerine bir dizi mi yapacaklar? buralar hep belirsiz.

.normal bir kasabada, normal bir ahalinin dizisi gibi, kimi kimini aldatıyor. kiminin işi kötü gidiyor, kimin çocuğu kaçırılmış. böyle bir yer. okulda veli toplantısı hesabı kasaba toplantısı yapıp ne yapacaklarını bulmaya çalışıyorlar.

.bu arada veletler, kaçırılan çocuğun zulasını bulmak için ormana gidiyor. ergen veletlerin yanına bir de küçük velet takılmış, ailesi baksın diye elemana bırakmış. babası polis ya da müdür, ne olduğunu anlayamadık. anası da okul müdürü gibi duruyor. artık kim kimse neyse.

.derken mağaraya varıyorlar, zulayı buluyorlar. polisteki kadının kızı zulayı önceden bulmuş. otelci karının oğlu ondan zorla alıyor. mağaradan ses yükseliyor. altlarına sıçıyorlar, deli gibi koşturup kaçıyorlar ama minik veledi kaybediyorlar. babası ölmüş eleman da babasını siyah katrana kaplı şekilde görüyor. çocuk da hemen önündeydi aslında ama kayboluyor.

.daha sonra bir çocuk cesedi buluyorlar, adam evlat acılı orman geçişi yaptıktan sonra çocuğun o olmadığını anlıyorlar. seksenlerden gelmiş bir çocuk gibi. walkman'i falan var. 

.arada da kaçırılan velede seksenlerden müzikler dinletilip, başına çeşitli manyetik güçler uygulanıyor, deney yapılıyor gibi bir şeyler de oluyordu.

.aynı zamanda kasabanın deli doktoru, değiştiremeyecekleri için sabır, değiştirecekleri için cesaret, arasındaki farkı anlamak için de akıl ihsan eyle diye dua ediyordu. kim neyi biliyor? kasabada ne oluyor hepsi karışık, üç aşağı bu şekilde yani.

--- spoiler ---