12 Ocak 2018

star trek: discovery s01e03:

Context is for Kings

--- spoiler ---

.şu her tarafta aynı anda olma meselesini dark matter'da yapmıştı. blink drive diyorlardı. tabii bunların görüntü dark matter ile kıyaslanmaz. adamlar evrenin her yerinde olan bir organizma içinde anlık transfer gerçekleştireceğini düşünüyorlar. 

.tabii esas olay bu değilmiş, dicovery kaptanını daha önce de görmüştük adam devamlı bir gri karakterde, aynı tipleri aynı karakterde oynatmaları da ilginç. iyi gibi görünen kötü, kötü gibi olan ama iyi niyetleri olaran gerçekçi bir insan evladı. böyle diyebiliriz. en son oa dizisinde görmüştük galiba, benzer bir tipti.

.adam biyolojik silah da yapmaya çalışıyormuş. anında bir gemilerinde ellerinden kaçan yaratık herkesi öldürmüş, kısa süreli uzaylı korku filmine döndü. esas tip sasha, bu dizideki saçma ismi ile michael olaylara bodozlama dahil oldu.

.ne diye böyle olduğunu da anlamadık. durduk yere naklini istemişler, sonra nakil sırasında parazitler (uzayda enerjiye gelen böcüklermiş bunlar) mekiklerini bozdu. pilot beceremedi öldü gitti, onun yerine discovery gemisi geldi bunları kurtardı. meğer hepsini kaptan tasarlamış, vakti zamanında klingonlarla savaşı başlatsa bile doğru karar aldığını düşünüyormuş. böyle anlatıyor kendini.

.michael'ın ilk anladığı mesele, kurallara uymayan yetenekli bir subayın yardımı gibiydi ki mevzu oydu aslında, diğer taraftan büyük bir bilimsel olay da var. artık hangisine giderlerse, bir taraftan iyi olabilir. diğer taraftan esas kötü olan kaptanlarının yerine geçebilir.

.tabii ne olursa olsun esas karakterin hala kaptan olamamış olması, hatta hain ve dışlanmış olmasını o kadar kötü bulmadım. neden bu kadar öldürmüşler bu diziyi bu safhada pek anlayamadım. esas tipler çok kötü belki ondandır ama ne bileyim hikayesi o kadar kötü başlamadı.

.yeni gelen tiplerin çoğu zaten bir şekilde dizilerde oynamış tipler, sadece doğru tipi doğru karakterde oynatamamışlar. herkesler bu karıya trip atıyor, hele vakti zamanın ikinci subayı şimdi birinci subay olmuş, tipine soktuğum uzaylısı hala bir laf ebeliği, üste çıkma çabaları. sonra da kulakların arkasındaki dalgaları ürperiyor. karı kaldı diye mi ürperiyor.

.neyse işte ilk suçumu çekeceğim diyor, sonra kaptan bir şekilde aklına giriyor ve işi kabul ediyor. hangi sıfatla bunu yapıyorlar, gezegenler birliği bilmem nesi mahkum etmişti ama bir kaptan çıkıp bunu değiştiriyorlar, neymiş istediği gibi savaşma yetkisi vermişler. bunu kapsar mı lan?

--- spoiler ---