31 Ocak 2018

dark s01e10:

Alpha and Omega

--- spoiler ---

.pek olmadı, o sezon finali hiç olmadı. cevaplayacağız dedikleri sorulardan fazla soruyla ve farklı zamanla bitirdiler. zaten gizem dizisinin olacağı bu yani, başka türlü de hepsini cevaplasalar bu sefer dizi olmayacaktı. kim bilir bu da bir paradoks, döngüsel bir mallıktır.

.neyse mağarada nasıl zaman deliği oluşmuş? gelecek geçmişi etkiliyor, hepsi aynı anda yaşanıyor muhabbetlerini iyi güzel yapıyorlar ama her şeyi yeniden düzelteceğim diyen mal jonas'ın yaşlı haliydi. babasının en iyi arkadaşı diye söylemişti, zaten oradan anlaşılıyordu ya neyse.

.eleman güya zaman makinasını alıp mağaranın içinde patlatıyor. neden? ortadan kaldırmak için mi? dinamitlesek olmuyor mu? zaman deliğini yok etmek için yapılması gereken şey ilk olarak o zaman deliğinin oluşumunu engellemek olmalı.

.noah kim o belli değil, kasabadan biri olma ihtimali yüksek. nükleer santralin kadın mudiresi zamanı değiştirmeye çalışan karanlık güçlerdenmiş, kendisi de ışıklılardanmış. gölge ve ışık, kafiyeli bir laf etti, güzel konuşuyor ona şüphe yok ama veletleri denek olarak kullanıp bir sığınakta zaman makinası yapmaya çalışıyormuş. jonas'ın da sarı gocuklu hali oraya düştü. oradan da geleceğe gitti. gelecekten de geçmişe gelip zamandaki döngüyü tamamlayacak.

.iyi güzel de hepsini bilen biri bir tane şeyi nasıl doğru yapamaz? tekrar yine aynı döngüye sebep olur? bunu yapan santralin müdiresi diyor. o kandırıyor diyor ama diğer taraftan her şeyi aydınlatan da o gibi görünüyor.

.jonas halası ile kavga edip kendini sonlandırmayı mı seçecekti? mikkel'i kurtarmaya gittiği vakit noah oradaydı. noah her yerde. bu adam nasıl bu kadar kolay zamanda haraket edebiliyor peki? yaptığı deneyler sona ermişse neden buralarda takılıyorlar? bunları da anlamış değilim.

.sonuçta hepsini bir döngüselliğe bağladılar, en azından bu değiştirilebilir muhabbetini yapmadılar ama bu sefer açıklamak yerine döngüselliğin gelecek hikayesine kapı açıp orada bıraktılar. aslında biraz daha kötüsü, değişip değişmediğini bile anlamadık. kasaba gelecekte yok olmuş, döküntüler oluşmuş. hepsi santral yüzünden miydi?

.zaten en başından beri zaman deliğini santral açtı demişlerdi, şimdi gelecekten getirilen bozuk makinayı adamın tamir etmesi ile zaman deliği açıldı görünüyor, çalışmayan bir şeyden nasıl oluyormuş? zaman paradoksu neymiş böyle. çığır açtılar resmen.

--- spoiler ---