7 Ocak 2018

black mirror s04e06:

Black Museum

--- spoiler ---

.git diyor bir solukta mini seri izle, kendisine diyor herhalde. kaç hikaye vardı sayamadım ama altı bölümlük mini dizinin son bölümünü yine altı küçük hikayeli bitirmiş gibi oldular. altı değilse bile beş, bilemedim artık. sayalım birlikte. 

.ilkin hastalarının acılarını, ağrılarını anlayıp tedavi etmek için beyne özel bir alet yerleştiren doktorun hikayesini anlatıyorlar. bir gün zehirlenen bir senatöre bağlandığı zaman ölümü deneyimledikten sonra acı manyağı oluyor, kendine zarar veriyor, evsiz adamı matkapla delip öldürürken orgazm yaşıyor ve öyle komaya giriyor.

.ikinci hikayede fotoğraf çektirmek için yolun ortasına geçen anneye çarpan bir minibüs var, kadın komaya giriyor. kocası ve çocuğu arkada kalıyor. ikin komadaki hastalara evet hayır ışığı yakabilecekleri aparat bağlanıyor, daha sonra bizim çılgın bilim insanı kadının bilincini adama aktarmayı teklif ediyor. bilinci sıkıştırıp beyindeki kullanılmayan yere aktarabiliyorlarmış. bak sen olaya. adam biraz tereddütlü kabul ediyor, kadın hemen atlıyor. ilk her şey güzel, sonra adam ve kadın kafada anlaşamıyor işler karışıyor.

.önce durdurma düğmesi alıyorlar. istediği vakit kadının dış dünyaya erişimini ve bilincini durduruyor. zamanda yolculuk gibi aslında ya neyse, sonra bu yetmiyor yeni komşusuyla evleniyor falan herhalde neyse artık, kadının bilincini oyuncak maymuna aktarıyorlar, çocuğu da sıkılıyor oyuncak maymundan öyle kalıyor. birleşmiş milletlere göre beş duyusu olmayan bir şeye bilinç aktarmak yasaklanmışmış. bak sen işlere. öyle kalıyor kadın maymunun içinde. ölsenize lan.

.son hikaye de esas hikayeymiş. ölüm mahkumu olabilecek bir katilin (masum mu değil mi çok anlamadım aslında masum gibi davrandılar, dna muhabbetini çok takip edemedim ya neyse mühim değil) hikayesi vardı. adam idama mahkum edilirse dijital bilincinin haklarını adama devrediyor, bunun karşılığında ailesi para kazanacak vaadi böyle yani. adam kabul ediyor, aile pek emin değil.

.derken adama veriyorlar elektriği ölüyor gidiyor. dijital bilinci de adamın elinde kalıyor. adam da işinden kovulmuş kendi sirkini yaratıyor. kendi sattığı bilim aletleri ile hüzünlü hikayeleri koymuş, insanlara sergi açmış. perdenin arkasında da işte zenci bir katile elektrik şoku verme kısmı yerleştirmiş. adam gerçek acıyı defalarca yaşıyor, bir yerden sonra bol para ile beynini de yaktırıyor.

.protestolar falan yüzünden de gelenler azalmış diyor ama kara müze muhabbeti buymuş işte. adam sonsuz işkence metodu bulmuş. baştaki zenci kız da onun kızıymış. babasına yapılan bu muameleye karşı intikama gelmiş. annesi zaten kendini öldürmüş, o ara annesinin bilincini de kıza vermişler. ikisi birlikte babasının intikamını alıyor.

.baştan sona hafif yavşak, hafif komik bir insan evladı olarak hikayeyi ağzından dinliyoruz. adamlar bilinç ile oynamayı seviyor işte, oradan buraya transfer, buradan oraya nakil, bir bakıma güzel ama işte bana biraz fazla geldi.

.hikaye içinde hikaye üç taneymiş, beş demiştim ya o kadar uzun gelmiş. mini hikayeleri baştan öğrenmesi de zor zaten, dizi izleme kolaylığı vermiyor. yine de iyiler güzeller böyle devam etsinler, biter gider sanmıştım adamlar beşinci sezona geçmiş. nasip bakalım nerelere böyle.

--- spoiler ---