21 Aralık 2017

how the universe works s05e03:

Secret History of Pluto

--- spoiler ---

.yine gereksiz bir bölüm, adamlar kendileri bile inanmıyor ama hala iş olsun diye soruyor, plüton'da hayat var mıdır? yoktur abicim. hayat ne gezer plüton'da?

.ona gelene kadar çok daha yakın ihtimaller var. adamlar iki fotoğraf üzerinden bir saat plüton anlattı ya ona yandım. ilginç bir bilgi edindik, onu kar saydım ya gerisi boş. buz donduktan sonra çevresine ısı veriyormuş. ne alakaysa anlamadım. bir bardak su ile deney yaptılar, onu da anlamadım. artık itimat etmek durumundayız. oturup test yapamayacağım.

.dediklerine göre plüton'un kalın donmuş katmanının altındaki katman hafiften donduğu vakit ısı veriyor, bu da yukarı doğru bir harekete neden oluyor. ilk yirmi dakika plütonda yanardağ ne arar diye anlattılar, mevzu buymuş yani. güneşten bu kadar uzak, bu kadar soğuk bir gezegende jeolojik hareket beklemezlermiş. meğer işte dipten ısınıp çıkan suyun yüzeyde tekrar soğuyup dağ oluşturması meselesiymiş. buzlar lav gibi birikerek dağlar oluşturuyormuş, bir bakıma ilginç ama bu kadar ballandıra ballandıra anlatacak kadar değil.

.daha sonra renkli fotoğraflara geldik, adamlar yorum yapmak için renkli fotoğraf bekliyor. kahverengi görünce de oha diyor burada organik madde var. bu madde derin buz tabakanın altına gitmiştir, aşağıda da ısı ve su var. al sana hayat. bu kadar basit mi? keşke bu kadar basit olsa ama çok uzak bir ihtimal, salla babam salla.

.üstelik aynı kahverengi izi plüton'un uydusunda da gördüler. kafadan kopmuş beş tane uydusu varmış, gizem diye bunları anlatıyorlar. ne alakaysa artık şimdi bir fotoğraftan sallıyorlar, gerçekten ölçüp biçince başka bir şey çıkacak, ona da ayrı belgeseller çekecekler. şimdilik böyle işte.

.gezegenlikten çıkarıldı ela gözlü oldu. başka da bir şey demiyorum. sıvı nitrojen barındırmak için uygun atmosfere sahipmiş. belki bu diğer bilgilerden daha enterasan. canlılık da canlılık birader.

--- spoiler ---