2 Aralık 2017

horizon s54e01:

Goodbye Cassini - Hello Saturn

--- spoiler ---

.bu cassini 15 eylülde mi ne ölmüş gitmiş, iki tane belgeseli yayına sokmuşlar. üst üste denk getirmişler herhalde. horizon da olaya el atmış. bu kadar ballandıra ballandıra anlatıyorlar ama bir yerden sonra insan hiç inanmamaya başlıyor. kanıtı nerde lan bunların? ya fotoğraflar sahteyse? bak iyice kuşkulandım şimdi. nedir yani? adamların yaptığını kontrol edecek bir insan olmayınca iyice garipleşiyor olay.

.diyorlar ki cassini'yi önce dünya sonra venüsün yerçekimi ile hızlandırmışlar. nasıl bir rota hesaplamışlar? nasıl becermişler ta oraya kadar. daha aya giderken, yörüngeye adam oturturken hata eden tipler bunlar değil miydi? akıllanmışlar mı nedir?

.üstelik arada bir saate yakın fark olan bir aygıtı, kontrol edip sonda falan atıyorlar. bu da acayip bir iş, nasıl denk getirmişler? bir taraftan gerçekse tebrik, diğer taraftan yalansa nasıl doğrulayacağız hissiyatı oluştu artık. kime güvenelim bilemedim, güven sorunu yaşıyorum sanırım. şaka şaka. günahları boynuna.

.enceladus muhabbetine geldik, ilkin atmosferi var demişler, sonra tekrar tekrar kontrol etmişler. gayzerlermiş ya oradan örnek almaya çalışmışlar. organik maddeler var diyorlar, oraya kazıp tekrar bakmalıyız diyorlar, haklılar tabii. yaşamın orada tekrar etmesi olay olurdu da acaba öyle miydi? muhtevası neydi? bunlar sadece kalıyor.

.en çok da uyduyu bırakıp gitmelerinin sebebi işte cassini'yi satürne çaktırmak içinmiş. enceladus'da canlılık varsa onu yok edebilirler ya da tersi canlılık yoksa cassini'yi oraya düşürürlerse canlılık bulaştırabilirler. durum bundan ibaretmiş.

.titan meselesi abartı geliyor, dünyaya gram benzemiyor ama öyle diyorlar. ham maddesi farklı olarak yine dağ göl, akarsu şu bu oluşması tabii ki garip ama yine de benzer mantık işte. çok da şaşırmamak lazım.

.geri kalan detaylara çok da dikkat edemedim, kısa aralıklı sık tekrarlı, salak horizon belgeseli oldu işte.

.bir de bin küsür bölümü olan seri için bilinmeyen sezon diye bir yerde geçiyor bu bölüm. artık 54. sezon 01. bölüm dedim ama salladım biraz. sonra denk gelirse düzeltirim. gelmezse kalır böyle. çok da mühim değil.

--- spoiler ---