1 Kasım 2017

Through the Wormhole s08e03:

Can We Hack the Planet?

--- spoiler ---

.pek beğenmedim, sallamasyon bir belgesel kaktırmışlar. adam diyor ki küresel ısınmayı yanardağ misali sülfür ile engelleyebiliriz. gökyüzünün belli bir katmanına sülfür püskürtecek, o da güneş ışığını yansıtacakmış. yan etki neymiş? gürültü ve asit yağmurları, şaka mısın lan sen? diyen olmamış mı?

.karbondiositi tekrar dönüştürme fikri güzeldi ama ona çok zaman gerekiyormuş. detayları pek izleyemedim ama en azından üretilen karbondioksiti tekrar yakıta çevirebiliyormuş. ha karbon yakıtlarını bıraktığın vakit bu da biter ama yine de güzel düşünce.

.sivri sineklerle alakalı bir eleman vardı. kendisi de kara humma olmuş, dişileri mi azaltıyorlarmış? yoksa ömürlerini kısaltıcı bir şey mi yapıyorlarmış. buraları da biraz kaçırdım. muhtemelen genleri ile oynuyorlar. insanlar da sinekleri elleme diye protesto ediyor. bir sürü insan kurtarıyor gibi ama diğer taraftan başka bir salgına neden olursa muhabbetiydi sanırım. derinlemesine analiz olmadı ya artık, yorgunum.

.güneş enerjisi fikri de komikti. uzaya güneş paneli yerleştirecek bey efendi sonra onun da enerjisini radyo dalgası ile aşağı yollayacak, yoksa kablo çekmesi lazım ki o da ayrı bir komiklik. olacak iş değil dememişler herhalde. ha enerji sınırsız olsa diyor. mutlak birileri kısıtlardı zaten yok öyle bir dünya.

.çölde böceğin teki kabuğunda damıttığı suyu içiyormuş. gece gündüz farkıyla yoğuşma mı yapıyormış nedir? adamın teki bunu taklit ederek çölde deniz suyu ile bir proje yapmış. katar da bu şekilde on bin kilometre karelik çölü yeşillendirmiş.

.deniz çalkalama fikrini de pek iyi bulmadım. denizin büyük kısmına devasa makineler koyacaklar, sonra ne olacak? iki dakika hortumla mücadele edin kardeşim, kolay mıydı denizi ellemek böyle?

.mamut fikrini nerdeyse hiç izleyemedim. nesli tükenmişleri modifiye ederek tekrar canlandıralım diyorlar da soğuklarda filler neye lazımmış? onu pek anlamadım. pek iyi bir fikir gibi durmuyor.

.gezegeni hackleyebilir miyiz komple geyikti, on kere hacklemek dediler, iyice şaka gibi oldu. git ananı hackle.

--- spoiler ---