19 Ekim 2017

Through the Wormhole s07e04:

Can We All Become Geniuses

--- spoiler ---

.güzel bölüm yapmaya çalışmışlar ama bağladıkları yeri hiç beğenmedim. ilk dehayı övüp sonra lan o kadar da iyi bir şey değil mi diye lafa girmeleri salakça oldu. sanki herkesi dahi yapın diyoruz anasını satayım, lazım olduğu vakit yapsınlar yeterli. adamlar hap yapıp herkesi deha yapmayı düşünüyorsa zaten onun bir manası kalmaz ki? bir yerden sonra daha manyak olanlar seçilir.

.normal hayatı devam ettirmek için dehaya gerek yok, evrim zaten seçiyor diyor. normal hayat yeterli mi peki? onu düşünmüyor. bir de psikologmuş, çağrışım oyunu oynuyor. her şeyi çağrıştırsa beyni patlardı diyor. yaptığı da bu yani toplamda.

.fareler üzerindeki deneyde de pek bir şey yoktu aslında. beynindeki hatıraların daha uzun saklanmasını engelleyen bir bilmem nenin etkisini azaltacak bir mutasyon geliştiriyorlar ve fareler daha hızlı öğrenip, daha çok hatırlayabiliyor. mevzu bundan ibaret de bunu insana uyarlayabilir misin ki? kim izin verir buna?

.bir de hafızaları dijital olarak manipüle edecek, baştan yazacak bir sistem üzerinde çalışıyorlarmış. bilim kurgudan fırlamış gibi ama adam kısa dönem hafızadan uzun döneme geçişin kodunu çözdüklerini söylüyor. en azından kısmen bunu becerdiklerini söylüyor. şimdilik böyle bir sonuç göremedik ama fena da olmaz. aynı hafızayı insanlara yazıp, ortak bir zeka kullanma fikri de çok abartı tabii.

.bölümün en ilginç olayı tabii ilk meselesiydi. adam stephen king romanından çıkmış gibi biriydi. yolda arabasına giderken birileri tarafından darp ediliyor, kafasına aldığı darbe beyninin yarısında yeni yollar kurulmasına sebep oluyor. artık cisimlerin geometrik şekillerini görebiliyor. baktığı zaman bu şekillerden matematik sonuçlara çıkıyor ve matematik dahisi oluyor başımıza. yok artık daha neler.

.ilk hali salak bir tip, kafasına vurduktan sonra hafiften ışık geliyor bakışlarına. bu nasıl olur derken araştırma yapıyorlar falan filan ama kimse kafanıza vurmanızı tavsiye etmiyor diye de espiri yapıyorlar.

.ikili duyum muydu? öyle bir terim, bir şeyin kokusunu duymak, rengi koklamak tarzında bir olay. beynin ilgili bölgeleri karışıyor gibi bir şey. adamda böyle bir durum varmış, aynı zamanda lsd meselesi de bunu yapıyormuş. bunlar üzerinde araştırmaları vardı da peh yani.

--- spoiler ---