28 Ekim 2017

how the universe works s05e06:

Life and Death on the Red Planet

--- spoiler ---

.marsın başına gelmeyen kalmamış. güya onun belgeselini yapalım demişler ama pek izleyemedim. ancak dinleyebildim. artık olduğu kadar idare etsinler. öyle ahım şahım bir bilgi de yoktu. zaten bunca zaman belgesellerde verilen bilgilerden fazlasını veremiyorlar çünkü teoriler bu kadar.

.bir de desteksiz sallıyorlar. neymiş efendim üç kere yaşam oluşmuş, dört kere yok olmuş. kardeşim bir tane kanıt bulamadınız neyden bahsediyorsunuz ki? ha robotları ile övünüyorlar, yapamadık demiyorlar da işte teori de teori.

.ilkin dünyadan daha küçük olduğu için daha çabuk soğumuş. o yüzden daha önce yaşama elverişli olmuş ama borealis diye adlandırdıkları bir gök cismi dört milyar yıl önce marsa bir çarpmış, tam çarpmış.

.bu yüzden manyetik alanını kaybetmiş. önce çarpma etkisiyle ısı dağılımı bozulmuş. sonra gezegenin içindeki hareketli ısı durmuş. durunca da hem soğumuş hem de dönmesi yüzünden oluşan manyetik etki kaybolmuş. bu yüzden güneş rüzgarları ile atmosferinin çoğunu kaybetmiş.

.bunlar olmadan önce mikroskobik düzeyde bir sürü hayat olmuşmuş, öyle diyorlar. çarpma sonrası hayat derinlere çekilmiş ama başına gelmeyen marsın çarpma yüzünden ekvatorla kutup bölgeleri yer değiştirmiş. iklimler yerinden oynamış. bizim ay gibi sabitleyicisi de olmadığından kafası iyice karışmış. oluşan canlılar bunlara uyum sağlayamamış.

.yine de derinlerde olan su yüzeye çıkıp ortalığı aşındırmış da diyorlardı. bu da ekstremofil tadında canlıların oluştuğunu gösterir diyorlar. suya dalalet diye toparlak bir şeyleri delil gösteriyorlardı ya adına böğrülce mi diyeyim, böğürtlen mi diyeyim, neyse artık çok mühim değil.

.sonuç olarak yüzeyde radyasyon ve ısı uygun değil. derinlerde su ve radyasyon uygun olabilir diyorlar. canlılık vardır diyorlar ama bulamıyorlar, beni deli ediyorlar. zaten marsa ilk çarpan gök cismi ile dünyadaki canlılık aynı zamanda olmuş diyorlar, sanki kesin tarihleri belli de, dünyaya canlılık marstan geldi görüşünün tekrarı işte. son kısımda küçük bir tekrar.

.bir de marsa bakteri götürüp her şeyi öldürmeyelim kafası var, insan zaten öldürecek bir sürü bakteri yayıyor. en son onun geyiğini yaptılar. gittiniz de, canlı var da öldürmesi kaldı.

--- spoiler ---