21 Ekim 2017

how the universe works s05e02:

Black Holes: The Secret Origin

--- spoiler ---

.özel seçilmiş tiplerle bölüm yapmaya devam etmişler. adamlar beşinci sezona gelmiş, hala aynı tipler goygoy yapıyor. ne dediklerini bilmiyor gibiler, karşıdan okuyor gibiler. yeni genç tipler de katmışlar ama sanki onlar da konu mankeni gibi, ne bileyim doğru düzgün adam yok gibi.

.minik gözlüklü abimizi de bu belgesellere düşürmüşler. mesela nasıl ölçüyorlar? bunları açıklamak yerine ballandıra ballandıra iki kara delik birbiri ile çarpışır muhabbeti yapıyorlar. gözlemlemişler mi? ondan bile çok emin değiller. gözlemledikleri daha minik boyutta, böyle de olamaz diyorlar. bölüm sonunda da hepsi bir arada, tüm metodlar birlikte büyük kütleli kara delik oldu diyorlar.

.o kadar büyük kütlelisi olunca yer çekimi dalgası ne olmuştur? o konuda bir açıklama yapmadılar, küçük olanları tespit etmişler ama diğerleri konusunda bilgi yok. zaten evrenin ilk zamanlarında oldu diyorlar, daha dalgası gelmedi mi peki? sen ışığını bile şimdi görebiliyorsan dalgası neden gelmesin?

.yani sözün özü bu kadar belgesel yap, dişe dokunu bir bilgi verme. önceki bölümlerine göre müzik efektini azaltmışlar ama devamlı bir patlama çatlama efekti. devamlı bir 3d evren görüntüsü. tamam güzel bu kısımları ama beş dakika izledikten sonra hepsini döndürüp döndürüp tekrar aynısını gösteriyorlar. kara deliğin böyle olduğu bile belli değil. söyledikleri tüm laflar zaten laftan ibaret. teori diyorlar da sallıyoruz demenin başka şekli gibi, bir yerden sonra ağır sallıyorlar.

.kara maddeye de girdiler, madem salladık bunu da sallayalım dediler. kara delik kara madde de yiyor olabilir. ola-bilir, lan yiyor mu yemiyor mu? hem yemek ne? devamlı bir yemek benzetmesi. yer çekimi ile çekiyor işte. maddenin içerde ne olduğu da belirsiz ama yiyorsa sıçması da gerek. yemek ne?

.ha kusuyormuş, onu benzettiler. fazla yediği vakit yiyemedikleri etrafında fazla ısınınca böyle oluyormuş. aslında kusmak da değil. kara deliğin çevresinde patlama oluyor. içine giren hala geri kaçamıyor, bunları falan hiç söylemediler. devamlı bir salak saçma el hareketleri, büyük dudaklı zencinin heyecanlı anlatışı. iki kara delik çarpışmasını güvenli mesafeden izlemek istiyormuş. sen mal mısın birader? bunun güvenli mesafesi mi olur? diyen yok.

--- spoiler ---