6 Mayıs 2017

the handmaid's tale s01e02:

Birth Day

--- spoiler ---

.evet tahmin ettiğim gibi, devamı ilk bölüm kadar çarpıcı olmadı ama adamlar işin içine başka hikayeler katacak gibiler. dünyaya ne olduğuna dair hala pek açıklama yok. amerikan bayrağında iki tane yıldız kalmış. birileri olaya el koymuş, birilerinin baskıcı rejimi tarzında bir şey var.

.kumandanları önemli bir yerdeymiş, kadını yanına çağırdı. ne olacak diye bekledik. scrubble oynadı. nedir lan bu şimdi? kadına o kadar döl yığdı, şimdi iki medeni insan gibi scrubble oynayıp el sıkıştılar, şaka gibiydi. kafalarını anlamak mümkün değil ama garipti.

.kadında bunun üzerine güldü müldü, sabah diğer arkadaşına ne söyleyeceğini düşünürken, müziği de buna uygun basmışlarken, kadını değiştiriverdiler. gözcü yoksa şöför mü? neden değişmiş? doğru düzgün konuştuğu tek insan gitti, büyük hayal kırıklığı oldu.

.bölümün isminden olay anlaşılıyor zaten. çakılan cariyelerden tek gözlü olan bebek doğurdu. manyaklar bir tarafta gerçek doğum varken, diğer tarafta sahipleri de doğum simülasyonu yapıyor. bebek gelirken de tepesinde o da ıkınıyor, güya doğuruyor. sonra yatağa geçiyor bebeği alıyor falan, şaka gibi. bebek doğduktan sonra kucağına vermiyorlar da lan emzirmeye getiriyorsun işte ne anladım bu işten. ben getirmeyecekler sandım, o vakit de bebek nasıl beslenecek?

.bilime neyin inanmıyorlarmış, akademisyenleri almışlar götürmüşler. doğurganları bırakmışlar o ayrı. kiliseleri yerle bir etmişler. en azından her tarafı dümdüz etmişler, sadece kendi kafalarına göre din yaratmışlar, sınıf yaratmışlar. renkler özenle seçilmiş. kırmızı araba doğuma, siyah araba ölüme götürüyor. 

.yani iyiler güzeller ama işte çarpıcılık üzerine yapınca tekrarı çarpıcı olmuyor. kadın döllenirken tavanda renk düşünmesi de komik artık. zaten kafayı yemiş gibi arada gülüp duruyor, ona da çok anlam veremiyorum.

.önceki görüntüler içinde de pek bir şey yoktu. bunlar çocuk doğurmaya geldikleri vakit dua edenler kimdi? çocuklar için miydi? dünyada çocuk kalmamasını çok ciddiye alıyorlar. doğurduktan sonra öyle bir ortamda çocuğunu da korumaya almamışlar, az daha çaldırıyorlarmış.

--- spoiler ---