29 Mart 2017

sesten müziğe e05:

Açıklanamayan Sesler

nette çok fazla malumat yok. imdb sayfası yok. trt belgesele bir haller oldu, yayınlar falan yapmaya başladı. ne zamandır bir belgeselini izleyelim şunların lan diyordum. kısmet bunaymış. ilgi çekici bir belgesel serisi, doruk somunkıran sunucu ve bilgili kişisi gibi. ilkin hafif yalpalıyor gibi, sonra eh işte diye bir tat bırakıyor insanda. yani helal olsun bir şeyler yapmışlar ona lafım yok ama tabii daha iyisi olabilirmiş. belgeselin genel yapımı çok iyi düzeyde değildi. video geçişleri, animasyonlar, anlatımlar, ara seslendirmeler falan çok iyi olmamış. olduğu kadar olsun tabii, bu kadarını yaptıklarına da şükür. kaç bölümü var? güncel devam ediyor mu? bir fikrim yok.

--- spoiler ---

.açıklanamayan sesler diye bir bölüm yapmışlar, çok acayip bir konu yoktu ama güzeldi yine de. okyanuslardaki gizemli seslerle başladılar. anlatımlar gemi animasyonları falan fena değildi. 

.denizin 500 metre altında ses dalgalarını yansıtan bir alan varmış mesela, bu ilginç bir bilgiydi. bu derinliğe bırakılmış kayıt cihazlarından ilginç bir kaç tane ses vardı. uzaylı gemisi inişine benziyordu. buz dağı sesine benzetmişler ama tabii bu sesleri diğer seslere benzetemedikleri için açıklanamayan ses demişler. ses spektrumunda benzersiz sesleri anlatamıyorlarmış. sesin parmak izi anlatımı da güzeldi.

.bir de yalnız balina varmış ama onun ağzı yüzünde bir sıkıntı  var işte. normal ses frekansının çok üzerinde ses veriyormuş. hiç gözlemleyememişler, tabii nasıl gözlemleyememişler, balina dediğin su üstüne çıkmıyor mu? o da garip yani.

.kum tepeleri meselesi ilginçti, sesi yayınlayacakken reklama girdiler. tam duyamadık sesi ama hep duyulmuş. kum tanesinin boyutunun bile sese etkisini araştırmışlar ama tam mekanizmayı hala anlayamadık diyorlar.

.uğultu meselesi garipti, herhangi bir kaydı yoktu. insanların beynindeki problemle alakalı olabilir diyorlar. askeri düşük frekansların buna neden olabileceklerini söylediler.

.gizemli radyo frekansı da garipti ama işte belli yani ajanlık işleri yapmışlar. bir tanesini araştırmışlar bulmuşlar tesis çıkmış.

.uzaydaki sesler çok zorlama olmuş. zaten malum yani ama bir kere ses bile değil. neyse artık. bir de yetmemiş çat diye kediye getirmişler. kedinin gurlamasının mekanizmasını tam anlayamadık diyor ama beyinle alakalı bir yerin ses tellerini titretmesi gayet makul açıklamaydı. tam tespit edememeleri de ilginç. kendilerini iyileştirmeleri ve insana mutluluk vermesi meselesi de hoştu.

--- spoiler ---