4 Ocak 2017

mars s01e04:

Power

--- spoiler ---

.patlamaları geçtiler, insan hatalarına geldiler. olaylar olmasa olmaz diye düşünmüşler. tabii ki bir sürü sıkıntı çıkacak ama bölüm arasında iki yıl geçirtiyorlar ve yerleşimi kuruyorlar. mürettabat, üç beş kişiyken tonla insan geliyor. sonra bölüm içersinde süper zeki 50 kişi daha gönderiyorlar. marstaki enerji ihtiyacını giderecek yeni çözümler ve bitkileri adam edecek bir bilim insanı daha. hem de ikisi karı koca, böyle salak bir senaryo düşünmüşler sağolsunlar.

.çalışma sırasında biri hata yapıyor, giysisi yırtılıyor. yaralanıyor ama bir şey olmuyor. düzenleme yaptıkları şebeke kullanılmaz hale geliyor, sonra da reaktör hiç kullanılmayacak diyorlar ama mevzu hava olaylarıymış. büyük bir fırtına geliyor. herhalde hepsi fırtına yüzünden iptal olacak ya da kapatmaları gerekecek artık ne olacaksa göreceğiz.

.yapa yapa fırtına ve mars koşulları meselesi yapıyorlar. antartika ile kıyaslıyorlar. orada da yerleşim için önce dünyaya bağlılarmış, sonra bedel ödeye ödeye oradaki yaşama uygun tesisler yapmışlar. kendine yeter bir halleri var mı? onu söylemediler ama eh biraz kıyas olabilir.

.coğrafyanın kader olduğu sözü, güzel sözdü. dizideki tek söz gibi bir şey. bilim insanlarını konuşturuyorlar ama bir hayli boş konuşuyorlar. mars manyağı olmuş hepsinin gözünden mars akıyor.

.marsdaki yaşam meselesi de şaka gibi oldu. ha bunda da bilmediğimiz bir şeyler öğrendik. dünyadaki depremler ile sporlar marsa ulaşabiliyormuş. tozlar uzaya, uzay tozları da marsa gibi herhalde. salladılarsa bilmiyorum ama marsa yaşayan bir organizma bulamadılar.

.böyle olacakmış gibi değil de yokmuş gibi arayışındaydılar. fantastik dizi yapmayalım diye böyle sıkıntılı bir şeyler yapmışlar. olay olsun diye de arada bir yerleri patlatıyorlar işte. yaptıkları tesisin durumlarını anlatıp çözecekleri hikayeler de yaratabilirlerdi. şak diye tesis yaratıp, pat diye patlatmaları biraz salakça oluyor.

--- spoiler ---