24 Ocak 2017

dirk gently's holistic detective agency s01e07:

Weaponized Soul

--- spoiler ---

.hem zaman döngüsü diyorlar, hem de geçmişte yaşanmışlığını şu an oluyor gibi izlemek durumunda kaldık. ha zaten ilk bölümde de bunlar yaşanmıştı. çok acayipti, köpek balığı saldırmış da insanları bölmüş öldürmüş. hepsini güzelce açıklamış oldular ama zaman paradoksu meselesinde bir açıklama gelmedi. döngü meselesiyle açıklamaya çalışıyorlar, geçmişin değiştirilemezliği olması gerekir bu açıdan ama onun yerine ne yapacaklar bakalım. son kısım henüz yazılmadı.

.normal şartlarda bunlar geçmişe gittikleri vakit bunun tüm zamanları etkilemesi gerekirdi. ha buna da açıklama olarak belki geleceğe döndükleri nokta gittikleri nokta ile aynıydı diyebiliriz ama hepsi yaşanmışsa bu durumda dizinin başladığı gelecek hikayesinde de yaşanması gerekirdi.

.zaman yolculuğu meselesindeki açmazlar, loop meselesi ile açıklamaya çalıştılar. şu an loop'a aykırı pek bir şey kalmadı ama ne bileyim mesela o loto biletini nasıl kendi cebine koydu? ilk seferinde bileti satın alıyor gibi göstermişlerdi. bilemedim artık.

.esas olay da çılgın bir bilim insanının zaman makinası yapmasıymış. bunun için çabalar sarf ederken yanlışlıkla bir makinayı geleceğe gönderiyor ve bunu almak için uğraşlara tutuşuyor. yaptığı zaman makinasının dirk'in tıyniyetine ne yaptığına dair açıklama da gelmedi hala. hafif kana bulanmış notu dirk bırakmıştı mesela, onu açıklayamadılar. zaten bütüncül dedektif ve katil olayı da hala açıklanmadı. katilimiz kan kaybediyordu, bağırıyordu. onu da iyi bağlasalar bari.

.gel zaman git zaman tüm zamanlar içinde bu makinayı arıyormuş. makina hippilerin eline düşmüş, terk edilmiş mekanda kafayı çeken tipler. orjinalller gibi düşünebiliriz. kötülerin sadece böyle olması biraz hayal kırıklığı ama yine de güzel açıklama. biraz aptal olanlar da devamlı hayvanların bedenlerine girmişler ondan böyle olmuşlar. zaman makinası, sınırsız enerji falan derken hepsi kendi çapında bilim kurgu hikayesi oldu.

.todd dirk'e ağlar gözlerle bana yalan söyledin dedi. dirk kendisiyle karşılaşmış, ayak üstü söyleyebildiği kadar söylemiş. eleman da sen kimsin demiyor, normal karşılıyor. söylediği sözlerden gelecekte karşılaşacağı (zaten karşılaştığı) labirentlerin çözümlerini söylemesi de ayrıca paradoks tabii, ilk seferde nasıl bulmuş? zamanı bütüncül olarak ele alıyorlar ama bu sefer de bir başlangıcı olması gerekiyor değil mi? iki türlü de paradoksal zaten o yüzden senaryodaki bu açıklara lafımız yok.

.tercihlerini kabullenmelisin meselesi de garipti. geçmişi değiştirmeme tavsiyesi yaptı, hep sendin dedi. bu patrick miydi neydi? o tiple gelen abimize git kızınla ilgilen meselesi yaptı. tabii adamın elinde zaman makinası var nasıl kızını ihmal etmiş olabilir ki? ayrıldığı ana döndüğü zaman yaşlanıyor mu peki diye sormak isterdim. zaman yolculuğu yaş hikaye aslında ama güzel yapmışlar yine de.

.todd'un kardeşine ne oldu? devletin bunlarla ne ilgisi var? nasıl bir deney? diğer anarşik tipler vardı, onlar nerden çıktı geldi? dirk ile bağlantısı nedir? bunları da son bölüm açıklarlarsa iyi olacak.

--- spoiler ---