30 Aralık 2016

vikings s04e15:

All His Angels

--- spoiler ---

.ragnar reisi de kaybettik. yılanlara yem ettiler. adam böyle bir şey demiş miydi? sözünü yerine getirmiş oldu. ben genel olarak hristiyanlık propagandası gibi algıladım. tamam kendilerine laf ediyorlar, altından gümüşten tanrılar demek kendilerine de demek ama ne bileyim devamlı bir vaftiz görüntüsü, devamlı bir athelston vurgusu. hristiyanlığın tanrısını seçerek ölmesine de gönderme yaptılar. 

.havası da çok iyidi, son kısma kadar neden kendini öldürttü? madem oğlunu kurtarmak istiyor neden gemi ele geçirip fırtınadan sonra geriye dönmedi diye söylenmelerimize bir miktar karşılık verdiler.

.ragnarın tanrı tanımaz duruşu pek asildi. insan tanrıyı yaratmıştır dedi. kendine veremediği cevapları uydurmak için tanrıyı var etmiştir demeye getirdi. kahin belki hata ettim dedi. kendi ölümünü seçmiş oldu. bunu irade meselesi yaparak tanrılara karşı gelmiş oldu, güzeldi yani bu kısımlar.

.sonuna kadar korkmadı. yılanları görüp insan biraz korkmaz mı? işkence görüntüleri de pek vahimdi aslında. anlına haç kazıdılar, sesini çıkarmadı. böğrünü yaktılar yine çıtını çıkarmadı. ha gerçek sonu böyle midir? bu kadar mertçe mi ölmüştür? orasını bilemem. tarihi anlatmaları mühim oluyor bir yerden sonra yaşananlar önemsiz kalıyor. zaten yakalanması ve tanrılara karşı gelmesi, göz göre göre kendini öldürtmesi hepsi belki böyle değildir. yakalanmış ve idam edilmiştir. kim bilir?

.ecbert salağı da bunu çok sevmiş. sırf ölümünü görmek için keşiş kıyafetinde yanına geldi. geberip gidecekti eleman ama son anlarında gülümsemeli bakışlar attı. ragnar kendi tanrılarına sahip çıkarak öldü. intikam sözü vermiş oldu. inanmasa bile kendi kültürüne sahip çıktı, güzeldi yani.

.insan biraz merhametli öldürür değil mi? yılanla öldürmek nedir lan? işkenceler neyse hadi tamam da ölümü biraz daha insani yapsalar iyimiş.

.ivar memleketine geri döndü, babasının intikamını almaktan bahsederken anasının öldüğünü öğrendi. kendi içlerinde birlik olamayıp intikam falan alamayacaklar gibi gelmeye başladı bana, bakalım ragnar'sız vikings ne kadar sürecek?

--- spoiler ---