19 Kasım 2016

black mirror s03e06:

Hated in the Nation 

--- spoiler ---

.bir buçuk saatlik bölüm yapalım demişler, bir miktar uyku getirdi ama konusu güzeldi. polisiye hikayeyi uzatınca bana uyku basıyor. arılar yok olmuş, yerlerine mekanik arı yapmışlar, onunla ilgili bir komplo teorisi eksenli korkulu gerilimli bir şeyler yapalım demişler.

.katil arılar vardı ona benziyordu ama altında tabii bir sürü gönderme koymuşlar. vakti zamanında öğrenme güçlüğü çeken bir tip, hatalı bir davranış yapmış. onu sosyal medyada gömmüşler, bunu görüp pek üzülmüş. yakını da intihara kalkışmış. zeki eleman da arıları kullanarak bir ders vereyim bunlara demiş. benim anladığım budur.

.tabii bunun için 387 bin kişi öldürdü. ağır bir ders oldu. kendisi lens takıp sakal keserek ortalardan kayboldu dediler ama sonunda yakaladılar bölüm bitti. yakalansa ne olur? o kadar insan öldükten sonra o kısımlar pek gereksizdi.

.bir tane dedektif kadının ifadesi ile başlıyor. irlanda aksanlı biri kendisi, bir tane de yardımcısı var. bilgisayar kurdu bir tip. bürosundan salak yardımcı bir tip de var, adamın kaçmasına neden oluyor ve ölüyor. böyle komple bir hikaye işte.

.tabii aslında tüm olayların başa gelmesine koreli abimiz neden oluyor. o da maliye bakanını korumak için o tuşa basıyor ama tüm arıları katil arı yapıyor, hedefler de tüm kötü yorum yapan insanlar.

.işte mantığı da buymuş zaten önce göze batan kötü kişilere deathto hashtag'i ile bir sıralama yapıyorlar. ilk sırayı alan o gün saat 17'de ölüyor. arının teki burnundan giriyor, beynini hoplatıyor ve ölüyor. ilk ölen kadın engellilere laf eden bir kadın. ikinci ölen adam salak bir rapçi, kendisini taklit eden çocukla dalga geçti diye ölüyor. üçüncüsünde olayları çözüyorlar ama kızı kurtaramıyorlar. savaş heykeline mi ne işiyor gibi yapmış, sosyal medya bunu gömüyor.

.işte maliye bakanı ilk sıraya geldiği vakit olaylar karışıyor, neler yapılabileceğini düşünüyorlar. askeler müdahale ediyor ama yapabildikleri bir şey olmuyor. kovanı patlatan arılar saldırıyor. acayip işler işte.

.tabii baştan beri arıları tasarlayan adam nasıl olayları kontrol edemiyor? otonom yapmışlar eyvallah ama bu kadar mı yani? çok saçma geldi bu kısımları da bu olmasa mesaj olmayacaktı, film olmayacaktı. mecburen katlandık.

.bir de komplo varmış. arılara yerleştirdikleri yüz tanıma sistemi ile insanları gözetliyorlarmış. devlet destekli olması da bu yüzdenmiş. eh bu da fena değildi ama işte hem devletin desteği var hem de kimsede arıları iptal edecek tuş yok. saçmaydı bu biraz. bir gün hacklenirse ne olacağına dair gram düşünmemiş olmaları, pek olmamış. gerisi iyidi.

--- spoiler ---