25 Ekim 2016

westworld s01e04:

Dissonance Theory

--- spoiler ---

.yahu acayip karma karışık. şimdi labirent ve oyun nedir? arnold abimizin bilinç üretmek için tasarladığı bir sistem gibi. siyah giysili abimiz bu durumun farkında mıdır? bu oyunda sadece ölmek yok, bunun da tek istisnasi arnold dedi. buradan nereye gidecekler anlamış değilim.

.hikayeleri birleştireceklerse ford abimiz ne yapmaya çalışıyor? siyah giysili, milleti kesip duran tip şimdi yılan dövmeli eşkıya kadınla iyi anlaştı. dövmesinin hikayesini sordu, yine şu eski katil çavuş hikayesine çıktı. onun da ailesi katledilmiş. nedir yani ortadaki bağ? hikayelere bu kadar boğmasalar da olabilirmiş.

.güzel kısmı olayın dini boyutu olabilirmiş. zaten ford biz bu dünyanın tanrılarıydık derken gösteri yaptıydı. içerden zenci hayat kadını olayları hafif hatırlıyor, çizimler yapıyor. robot tasarlayan tiplerin kıyafetlerini çiziyor, sonra kızılderelilerin çocukları elinde oyuncaklarını görüyor. nasıl yani diyor insan?

.bir kere bunlar uyku modunda kayıtta mıymış? onu nasıl engelleyemiyorlar? bilinçleri açıldığı vakit mi öyle olmuş? o zaman kızılderelilerin bilinci nasıl açılmış daha önceden? ne bileyim çok karışık hala, karman çorman. sonra kasa soyguncusu tip geliyor, güzel muhabbetler, güzel tripler eşliğinde içindeki kurşunu çıkartıyor ve odayı basıyorlar. bunun anlamı nedir? diyor eşkıya tip. delirmediğim diyor da mevcut dünyadan kısıtlı konuşma repklikler ile nasıl bilinç oluşturuyorlar? ve bunu kim yapıyor daha ortada hiçbir şey yok.

.kafasını taşla ezen oduncu tipi bizim ekip incelemiyor. otopsi yapacaklar ama ne olduğu belli değil. önemli bir sorun yok demeye getiriyorlar ama diğer taraftan robotlara bir haller olduğu da belli. bunları ford mu yapıyor? adam ne inşaa ediyor? çetrefil bir hikaye daha katacağını söyledi ama ne yapıyor hala belirsiz, yönetim kurulu ile anlaşamıyor. baştaki kadın ile anlaşamıyor. öyle kendi kafasına göre takılıyor işte.

.dolares'in özgürlük istemesi ve geçmişi hatırlaması. arada gözlerinin gitmesi güzel olmuş. buna yanıklanan insan da öyle ortalığı düzeltmeye çalışıyor. kelle avcılığına çıkıyor, güya kıza yardım ediyor ama yine labirent görünüor, küçük kız görünüyor. böyle bilince ermenin oyunu tarzında bir şeyler olmuş. bakalım ne olmuş, güzelce açıklarlarsa helal olsun diyeceğimdir, açıklamazlarsa yazık edecekler çünkü aşırı hikaye var ve karman çorman.

--- spoiler ---