13 Ekim 2016

westworld s01e02:

Chestnut 

--- spoiler ---

.şimdi bunlar niye kendi aralarında konuşuyor diyorduk. cevap verdiler sağolsunlar. hata giderme ve alıştırma yapmak içinmiş. daha çok insani olmaya çalışıyorlarmış. eh işte buradan da insan olmaya geçecekler. hatta baş kaldıracaklar. silahları nasıl normal insanlara etki etmiyor bilmiyorum ama dolares bir silah buldu. onunla gerçek insana zarar vereceği ve bunun da olay yaratacağını tahmin etmek zor değil.

.senaryolar bir hayli değişti. eskiden kızıldereli kafa derisi uçurma senaryoları döndürmüşler. fahişe olan zenci kadın eskiden anaymış, sonra kötü yola düşmüş gibi olmuş. normal bir kabus gibi ama hafızaları yok, arada geliyor gibi. tüm bunlara dolares'in söylediği bir cümle sebep oluyor. onu da babasından duymuştu.

.sinekten sonra çaktırmadan geçmişi hatırlamaya yansımasında kendisine bakmaya devam ediyor. ford abimizin yeni hikayesi nedir? sanki kendi çocukluğu ile ilgili bir şeyler gibi ama ne olduğunu açıklamadılar. haçlı bir yapı var, onu gösterip durdular artık neyse.

.yeni bir tip daha katıldı, hatta iki tip daha diyebiliriz. ikisi de tanıdık simağ. biri insan diğeri de labirenti bilen adamlardanmış. siyahlı abimiz labirenti arıyor, koca kasabayı öldürüyor, ne isterse yapabilirmiş. insan olan tip de pek dokunaklı, kadınlara bulaşmıyor yaşlılara yardım ediyor.

.arkadaşı da tam tersi, şimdi insanlar buraya vahşet yapmak için mi geliyor? teknoloji ilerlese de temel ihtiyaçlar aynı mı demek istemişler? hem buna neden müsaade ediyorlar. bugün robota yarın insana, benzer bir olay zaten hayvanlara zarar vermekte var. hayvana zarar veren insana zarar verir. benzer kafalar. bunlara pek bir açıklamaları yok çünkü temelde şiddet ve seks üzerine kurmuşlar ama robotlara karşı.

.o kadar insansılar ki işte ayırt edemiyorlar. az biraz elle beni diyor falan oradan anlıyoruz robot olduğunu. garip yani.

.esas olay zenci kadının gördüğü kabustan uyanmaya çalışırken, bakım yapılırken uyanması idi. teknik olarak kodları falan hiç göstermeye zahmet etmiyorlar ama güzel dramatize ediyorlar. hayat kadını robotun enfeksiyon kapmış içini açarken gözlerini açar ve olaylar gelişir, kendini robot mezbahanesinde bulur. korkup kaçar ama yakalanır. her biri bilinç kazanıp kazan kaldıracak gibiler, bir bakıma çok acayip ama bu ford abimiz ne yapacak? aklında ne var? gelip böyle insan doğasına dair ağır laflar edip duruyor. onları güzel yerlere bağlayacaklar mı? göreceğiz.

--- spoiler ---