18 Ağustos 2016

the man in the high castle s01e02:

Sunrise

--- spoiler ---

.iyice yavaşlattılar, bölümü yavaşlatmayı bırakıp görüntüleri de yavaşlattılar. tamam yahudi tipin başına gelenler üzücüydü de ne bileyim dramlarını pek sevmedim. kardeşini ve çocuklarını gazladılar, adamı kurşuna dizeceklerdi, haber geldi kurtuldu ama çoluk çocuk öldü. nazilerden mi öğrenmişler bu japonlar, hani iyilerdi?

.washington'a atom bombası atmış birileri, amerikanın savaşı kaybetmesine dair güzel betimlemeler gelmedi. bilim kurguya dair zaten  hiçbir şey yok. resmen öylesine giden ajan dizisi gibi.

.film diye tutturdular, yüksek kaledeki adam dedikleri nane nedir? hitler bile bundan korkuyormuş. hitler üstün bir teknoloji bulup gerçekliği mi değiştirmiş? filmlerdeki gerçeklik nedir? neler oluyor tam olarak? ipucu bile vermediler. öyle geçip gidiyor bölümler.

.kızcağız incile merak sardı. o da kardeşinin 12:5 demesinden idi. kafedeki adama yanaştı. kendisi de tehlikeli bir adammış. salak kız onun peşinden gitti. filmi biliyormuş, filmi aldıktan sonra barajdan aşağı atacaktı. eleman geldi kurtarmaya ama aikido yetti. adamı attı barajdan üzüldü süzüldü ve öyle bitti o kısım.

.eleman filmi izledi, kızdaki filmi de gördü. olayların tamamına vakıf durumda ama ajan olduğunu söylecek mi? emirlere karşı geldiği bariz, çift taraflı oynayabilir. ne yapar ne eder bilmiyorum artık ama hikayenin büyük kısmı onda.

.bir de isviçre midir nedir? bir ülkenin büyük elçisi bir işler çevirecek. onun olayları var. japon abilerle ilgili bir iş çevriliyor. nazilerin istihbaratı var diye ertelemek istedi ama yok olmaz falan dedi, burada da ne iş var ben anlamadım.

.general dedikleri tip fena değil. tanıdık da bir tipi var. oğluna tavsiyeler, çalışanlarına güzel laflar. silahlı çatışmalardan çıkmalar derken adam olayları idare ediyor gibi ama dünyaya ne olduğu daha önemli, bunu hala anlamadık.

--- spoiler ---