11 Ağustos 2016

Before I Wake


kendine has hoş görüntüleri var ama esas kadın bir miktar uyuz bir tip. o yüzden filmin bir kısmı sıkıntılı geliyor insana, sonra açılıyor. finali bağlayamazlar artık derken hoş bağlıyorlar. fantastik olayları daha iyi temellendirseler, filmin karakterleri böyle olayları görünce ülen ne oluyoruz dese bir miktar daha inandırıcı olurdu sanki. evlat acısı olayları da bana bir miktar abartı geldi. yine de güzel vakit geçirtti, müzikleri de tatlıydı. görüntüleri de hoştu. hafif gerilimi var, korku filmi kıvamında sayılmaz. gizemi daha tatlı diyebilirim. esas velet de room filmindeki velet. sonradan hatırladım. ilerde nerelerde oynatacaklar bakalım. 

--- spoiler ---

.başlangıçta adamın tekini silahla görüyoruz. yatakta esas velet rüya görüyor. zaten filmin adından da rüyalarla ilgili bir şey olduğu anlaşılıyor. derken evlat edinmek isteyen tipler geliyor. evlatlık velet de bizim rüyaları bozuk olan velet.

.gizemi sonunda anlaşılıyor. annesi kanserden ölmüş. kanter adam diyor buna, çocuk o kadar küçükken annesini bunu görmek istemiş. kel kalmış, zayıflamış. rüyalarına da bu kabusu olarak girmiş ve insanları öldürmüş.

.veledin özel gücü rüyalarını gerçeğe dönüştürmesi imiş. anne karnında hafif renkler, büyüdükçe görmesine kıyasla kelebekler. üç yaşına kadar böyle sürmüş. mutlu mesut bebek iken annesi kanserden ölünce, kabuslarındaki kanter adam evlatlık verildiği insanlara terör estirmiş.

.işte bunlardan habersiz çocukları ölmüş ve yeni çocuk yapamayan bir çiftimiz veledi evlatlık edinir ve olaylar başlar. çocuklarının ölme hali biraz saçma, kuvette boğulmuş. daha iyi bir şeyler düşünebilirlerdi. bir damla suda mı boğulmuş? hadi boğuldu diyelim anası babası nerde bunun? sanki orada tutacak olsa tutabilecekti? ayrıca neden çocukları olmuyormuş, onu da açıklama zahmetine girmiyorlar.

.veledi alıp geldikten sonra kelebeklerle rüyalar başlıyor. kelebek görüntüleri çok tatlıydı. yaratık görüntüleri de hoştu. zaten bağlantısı da güzeldi. olaylar başladıktan sonra evlat acısı çeken anne çocuğu kullanmaya başlıyor. adam buna karşı geliyor ama sonuna kadar annesi kendine gelmiyor. en sonunda da çocuğun hikayesini çözüyor, annesinin günlüğünü buluyor ve kabusu ile yüzleşip sarılıyor ve hoşça bitiyor.

.yaratığın kaptığı insanlara ne oluyor? ortadan kayboluyor ama ne olduğunu açıklamadılar. geri gelseler de çok iyi olamayacaktı ama en azından şuraya gittiler deseler iyidi. rüyalar alemine gittiler, öldüler dedik artık. kadın çocukla kaldı, psikolojisini de bozmazsa pek tatlı olur. çocuk artık rüya görmeden de gerçeği etkilemeye başlamıştı. devam filminde bunu işleyebilirler ama tabii acayip olur. yapmazlar herhalde.

--- spoiler ---