12 Ekim 2015

Terminator Genisys


zaman yolculuğu paradoksunun bokunu çıkarmışlar. arnold amcamız yine iyi de diğerlerini o kadar sevemedim. khaleesi'miz de pek göz dolduramadı. aksiyon filmlerinin güncel adamı da sağ kol rolünde idi işte. sahneler güzeldi, öyle aksayan bir şey yoktu ama sanki terminatör filmleri üzerine daha ne yapılabilir diye kastırmışlar. toptan bir robot çeşnisi atalım demişler gibi olmuş. şöyle daha sağlam bir konu bekliyordum ama nasip bunaymış. artık seriyi bitirmişlerdir umarım çünkü hani bu sefer de yok edemedik zaman yolculuğu muhabbetine girerlerse yetti artık diye isyan edeceğimdir.

--- spoiler ---

.anasını öldürürse kendisi etkilenmiyormuş. dede paradoksunun dibine vurdular resmen. esas lideri alıp kötü yapıyorlar, bunu da tam geçmişe kurtuluş için adam yollama aşamasında yapıyorlar. bizim malum kyle abimiz, sarah için geçmişe gidecek ve onu koruyacak.

.pat geçmişe gidiyor ama bir bakıyor sarah zaten korunuyor durumda. bir başka zaman diliminde dokuz yaşında terminatörü olmuş bizim hatunun. bu esas terminatör hikayesinden ayrı bir olay. şimdi zaman yolculuğu temel çelişkisi, tüm zamanlar yaşandı ise bu zaten olmuş olmalı ve ilk filmin senaryosu böyle olmalıydı.

.en başından beri dokuz yaşındaki olaydan falan hiç haberimiz yok. sarah ve arnold abimiz ki kendisi babalık, hayatta kalmışlar ve skynet'i engelleme yolundalar imiş. bizim aksiyon dolu eleman da olaylara dalınca hep birlikte robotlara karşı savaşıyorlar. dünyanın altını üstüne getiriyorlar.

.civalı abimiz ile uğraşıyorlar bir süre. özel kapan yapmışlar, asitle falan eritiyorlar elemanı canları çıkıyor. sonra başlarına john connor geliyor. kendisi makinelerin üst versiyonu. makine ile insan kırması imiş ama civanın nanolu şekli gibi fazla güncelleyememişler. dövüş sahnelerinde surat değiştirme şu bu, içinden geçme falan hep civalıyı andırıyordu.

.neyse işte tekrar skynetin çevirimiçi olacağı ve dünyayı ele geçireceği vakte zaman yolculuğu yapıyorlar. tabii ki çıplak bir şekilde (lan etten başkası naklolmaz deyip de et kaplama demir nasıl sıkıntı çıkarmaz bunca zaman? bunu da sormak istedim) yolun ortasına düşüyorlar. olay olsun da işte böyle olsun. gözaltına alınmaktan, peşlerine terminatörlerin takılmasına kadar durdurak bilmiyor.

.arnold abimiz uzun yoldan 30 yıl bekleyerek varıyor geleceğe, o sıra tesisin yapılmasında da çalışmış, silah da biriktirmiş ama hepsi patlıyor falan. öyle sen kaç ben kovala şeklinde yıka yıka tesise kadar geliyorlar ve bombaları yerleştiriyorlar.

.ateşleyiciler terminatörün elinde sarah yakalanıyor ama sarah'ı öldüremiyor. pek duygusallaşmış. bunca zaman duygusal yazılımları da eklemiş herhalde. babalık meselesinden baba tepkilere, gülümsemeye ve mermi doldurma sahnelerindeki komikliğe kadar iyidi aslında ya işte hepsi bu kadar.

.bombalar işlevsiz kalıyor, geriye zaman makinasını patlatmak kalıyor. adamlar tesisin içine bombasını güvenlik korumasız kendileri koymuş yani. gelirlerse patlatsınlar diye. ha bir de ülen zaman yolculuğu yapıp gelip makinayı yok edebilir misin? bu dede paradoksunun da paradoksu? ha bir daha yapmışlardır falan filan diyorlardır ama yapacak kişileri öldürmüş oluyorlar bir bakıma. mümkün olmaması lazım böyle bir şeyin yani. neyse artık çok da kafaya takmayalım, zaman yolculuğu dedin mi bundan ötesi yok.

--- spoiler ---