31 Temmuz 2015

The Dark Crystal


izlerken ülen bunlar muppet show ile alakalı değilse ben de bir şey anlamıyorum bu işten dedimdi. aradaki görüntülerde davul çalanı animal'a benzettim mesela. köpek karakterini çok sevdim mesela o da muppet'dan andırıyordu. esas oğlan ve kız karakteri falan hiç olmamış. her şeyle uğraşmış adamlar bu esas tipler çok kötü olmuş. at suratlı bir tip. gelflingler hehe. nasıl bir teknik yapmışlar? ayaklar gerçek insan ayağı gibiydi, bazıları maske basıları kukla gibi. arada yeşil ekranlar, gökyüzü yarasa görüntülerinin maketliği falan derken tabi senelerden seksen iki, olacak o kadar. folk müzikleri güzeldi, gerisi pek standarttı. öyle kuklalı muklalı hafif tatlı karakterli bir film isteniyorsa iş görüyor. eski zamanın animasyonları tadında bir aile filmi.

--- spoiler ---

.bin yıllardan falan bahsediyorlar. aynı giriş, benzer laflarla iki ayrı tür var. mistikler ve skestik mi nedir onlar? mistik abilerin koro halleri pek tatlı. bu ayrılmış iki ırk filmin sonunda da görüleceği üzere tek bir ırkın kırılan kristali yüzünden oluşmuş iki ırk imiş. kehanete göre at suratlı oğlan bunları birleştirecekmiş.

.filmin sonunda öyle de oldu tabii. macera derken öyle büyük alanlar falan yapamamış abilerimiz ama gerek orman görüntüleri, gerek dağ taş, ekosistem falan hepsi hoştu. adamlar uğraşmıştır kim bilir ne kadar?

.işin garibi esas karakterlerden ziyade yan karakterlerin tipleri de daha hoştu. büyücü kadın falan çok iyidi. mistikler zaten gayet iyi. kötücül kardeşleri iğrençti ama onlarla da çok uğraşmışlar. bir de özlerini sıktıkları tatlı tipler vardı. adları neydi unuttum.

.köpek tipi harikaydı. ilk karşılaşmalar. bıraktığında ağlaması, koşturması gitmesi. kristalin kötüler tarafından ele geçirilmesine engel olması ve sonra öldü sanmamız ama ölmemesi falan pek tatlıydı. hani köpek severim ama bu tipi özel yapmışlar. yerde yuvarlanma mekanizması mı bulmuşlar nedir bilmiyorum ama o tipleri de muppet'den hatırlıyorum sanırım. böcekler, değişik yaratıklar paldır küldür yuvarlanıyor falan.

.derken kralın ölümü ve mistiklerde liderlerin ölümü ile kahanet başlıyor. bizim oğlanı yollara gönderiyor. kırık kristali falan pat diye buluyor. flüt çalarak falan tespit ediyor hehe. neyse kristalden sonra ne yapacağım ben bunu diyerek takılırken dişisini buluyor. dişi gelfling'ler de kanatlıymış falan. 

.birlikte maceralara atılıyorlar ama her gittiği yerin yıkımına sebep olmasından bizim oğlan atarlanıyor. ormanlara dalıyorlar falan ama derken kız kaçırılıyor. şatoda esas kızın özü emilecekken ortamdaki hayvanları çağırıp kendini kurtarıyor.

.o sırada esas oğlan yıkıntılar altından kalkıp şatoya dalıyor, derken kristalin olduğu bölmeye geçiyor. tam kristalin üstüne atlarken elinden düşürüyor. ilk köpek engel oluyor, sonra kızcağız alıyor kristali, oğlana attıktan sonra pıçaklıyorlar kızı. öldü falan derken kristal tamam oluyor. üç güneş kavuşuyor, mistikler ve diğerleri birleşiyor. kız canlanıyor ve sonsuza kadar mutlu yaşıyorlar hehe.

--- spoiler ---