29 Temmuz 2015

humans s01e07:

Episode #1.7

--- spoiler ---

.adamlar yapıyor hakkaten. baştan beri dedektif hatunun nerden geldiği konusunda gizem yarattılar. diğerleri onu öldü zannettiği için bahsetmiyorlarmış. pat diye ortaya çıkınca garip olmuştu. meğer bizim çılgın bilim insanı kendi karısı suretinde bir sentetik yapmış. zaten en büyük olayı bu olmaz mıydı? ölenleri geri getirme ve bilinç verme.

.ama tabii bilinç öyle bir şey değil işte kendisi makinelerin yok olması gerektiğini düşünüyor. bir hata olduğunu düşünüyor. intihara meyilli bir karaktermiş, bu yüzden kök kodlarına intihar edememesini koymuş bizim david amca... tabii bu şekilde bir yapay zeka yapıp yine bu şekilde sınırlamak mümkün olabilir miydi diye insan düşünüyor? mutlaka bir yolunu bulup o kodu silebilirdi.

.çekirdek aileye olaylar nasıl gelir diye düşünürken bunu de çok iyi bir şekilde getirdiler. niska'ya gitti dedektif hatun sonra tartıştılar, silahlar çekildi. olan bizim dedeye oldu. araya girdi vuruldu ve öldü. odi'sinin başındaki olayı da pek dokunaklıydı adamlar resmen robot ama insan yapmışlar. limitleri aşmadan duyguyu veriyorlar yani.

.makineleri insan suretinde yapıp da çoğalmaya hak tanıma meselesi de vardı. şimdi bizim beşli doğal olarak bunu istiyor gibi ama dedektif hatun karşı, bu yüzden top sakallı amcamız ile köklerini kurutmaya karar verdi. aynı yerde çok uzun kaldılar. max için bunu yaptılar ama sonuçta organik değil abi bir akü bulun arabada şarj edin ne bileyim işte. orasını pek yapamadılar ama yakalanmalarını tasarlamış olmalılar.

.kovalama kaçma muhabbetinden sonra belki de top sakallının başka planları vardır konu hakkında. çünkü fred'i öldürmedi ta en başında. planları olduğunu söyledi. şimdi keklik gibi hepsini bir arada yakaladılar.

.tam da niska'nın insanları patakladığı ve pedofiliyi öldürdüğü haberleri tv'de dönerken bunu yaptılar. çekirdek ailemiz evden kovdu. baba figürümüz bu işten karlı çıkabilir. önceki ihbarı, mia'yı becermesi falan derken olaylar karışıktı ama bu şekilde elli muhabbet yerine bir musibet iyi gelebilir gibi.

.yapay zeka da olsa insan insandır tabii, max'in beyninden son gizli kodu çıkartacaklar mı? gelenler kurtaracaklar mı? yapay zeka yapmayı becermiş, bilinç vermiş bir abiye mi bakıyor bu iş? olduysa tekrar keşfedilemez mi? kodlar öğrenme gibi tekrar kendini yazıyor diyordu mesela da ne bileyim o kadar da ikna edici bir bilimsel altyapısı yok maalesef.

.yine kan benzeri bir sıvı gerekiyor, beyinlerindeki bu sıvı azalınca kalıcı hasar alabiliyormuş. max öldü mü? ölmedi mi? ta o zamandan kendini feda etmesi ne kadar bir zaman kazandırdı falan gibi sorular da var ama işte olayların seyrinden çok yapılmak istenen pek tatlı duruyor.

.leo'nun kafadan kontak yapısı da bunlara eklenince kolay lokma oldular. annesi kılığında ilk tanışma çok travmatik olmuş zaten şimdi tam eşyalarını toplarken yine karşısına çıktı ve kitlendi oğlan, zaten babasının frenkeştayn oğlunun zihni unutmuyormuş. anıların unutulması nimettir diyor, haklıdır belki. duygusal olarak bunun için tasarlanmadık diyor, yine haklı olabilir. hepsi tanrıyı oynayan babasının halt etmesi. proje olarak görüp yaptığı bilinçli makinelerden sıkılması da pek saçma aslında ama normal hayırsız baba figürü ya da belki daha ötesi tanrı figürüne benzetiyor insan. güzel dokundurmalar bunlar bence.

--- spoiler ---