16 Temmuz 2015

humans s01e01:

 Episode #1.1

bir adet yeni ingiliz dizisi, misfits'in yayınlandığı kanaldı sanırım. utopia'daki abimizi gördüm. eski dizilerden merlin'deki oğlan var, hafif sakallı. konusu biraz bilindik gibi başladı. yapay zekadır, insan olmak nedir? bilinç nedir gibi sorularla geldiler. bunları tekrar tekrar düşünüp izlemekte bir sakınca görmedim. müzikler pek dinlediğim tür olmasa da gayet hoş, görüntüler gayet temiz. oyuncularımız da işte ingilizler, iyiler. şu hali ile gayet izlenebilir bir dizi, zaten ilk sezon için sekiz bölüm görünüyor. kırk küsür dakika ile lafı bile olmaz diyerek başladım. ilerleyen bölümler şaşırtmayı becerirlerse çok güzel olabilir, şaşırtmazlarsa da bu haliyle iyidir hoştur.

--- spoiler ---

.asimoları falan geçmiş insanoğlu da insan derisine benzer sentetikler üretmişler. güzel güzel iskeletler hazırlamışlar, aynı insan gibi robotlar yapmışlar. tam buradan başlıyor dizi. anneleri eve uğramayan bir ailemiz var. bir tane tek başına yaşayan dedemiz var (tanıdık bir abi) bir de sentetikler için savaşan oğlanımız var (merlin oğlanı).

.yan konularda bilinçli makineleri avlayan lafları pek sağlam olgun bir abimiz, sentetiklerinneden olduğu hasarlar konusunda soruşturma yapan da dedektif bir abimiz var (ütopya dizisinden) işte böyle bir kıvamda dizimiz başlar. çekirdek ailemiz eve destek olsun diye esas sentetik hatunumuzu alır gelir.

.yaşlı dedemiz, hatıralar ile eski model sentetiğine tutunmuştur. onu elinden almamaları için türlü çeşitli oyunlar yapar. derken markette bir şeyler kırıp bir insana zarar verir. dedektif abimiz burada devreye girer, onun da evinde fizik tedavi uygulayan başka bir sentetik vardır ama kadın biraz robota aşık olmuş gibidir.

.esas olay şu kadar zaman önce diye geçmişe gittiğimiz yerdi. üç beş sentetik, bilince ermişler ormanda birilerinden kaçıyor. merlin oğlanı da bunların başında. esas kızımıza da aşıkmış ama hop bir gün çadırlarından birileri gelip bunları toparlar. artık hırsızlığı da çıkmış, sonuçta değerli eşyalar. derken iki tanesi kaybolur. diğerleri gizlenme modundadır. bir tane de zenci yanında kalır.

.seks işçisi hatunun olayı da iyidi, bölüm bitişini de ona pompa ile yapalım demişler. güzel olmuş. öyle çok bir şey gösterdiklerinden değil ya neyse işte. aşk nedir? acı nedir? rüya görür müyüz? kabuslarımız var mıdır diyen sentetikler bunlar.

.çekirdek ailemizdeki hatun küçük kızı da alır sokağa çıkar. daha ilk bölümden evden kaçacak ise olaylar hızlı ilerleyecek gibi geldi ama bakalım daha çok dramlı olmasını bekliyorum, oturdukları yerden büyük laflar etsinler o da güzel. nasıl olsa insansı robot yaptık diye robot tasarımı falan da yapmamışlar, iki lens ile olayı çözmüşler hehe.

--- spoiler ---