2 Haziran 2015

game of thrones s05e08:

Hardhome

--- spoiler ---

.sonunda akyürüyenlerimize kavuştuk, sevinçliyiz. pek tatlı tiplermiş. elebaşlarının siması da tanıdık geldi hafiften, adamlar her türlü kazançlı. hem ele geçiriyor hem ordularını büyütüyorlar. ejderha camını falan da kaybettiler herhalde. bölümden anlamadığım jon snow'un kılıncının ne gücü olduğu idi? her hangi bir özellik atfedilmiş miydi bu oğlanın kılıncına? akyürüyen ile kapıştı, tam geberecek iken tüm diğer silahların tuzla buz olduğu akyürüyen silahına karşı kılıncı sağlam kaldı ve şaşkınlıktan istifade akyürüyeni öldürdü. 

.tabii bu kadar olay içinde klasik son ana kalma muhabbeti yapmasalar olmazdı. ilkin çetinocak (güzel çevirmişler bunu hehe) halkının iki saat yok efendim biz düşmanız da şudur budur muhabbeti, sonra içlerinden muhalefetle uğraşmaları, sonra yine zaman geçtikten sonra yavaş yavaş gemilere binmeleri ve en sonunda artık dağlardan gümbürtü ile akyürüyen ve ölülerin gelmesi...

.tamam bu kadar bekledikten sonra onların pat diye geleceğini tahmin etmiyordum ama özgür halkın bir kısmını kurtarabildiler. bir süre daha önce tahliye etseler hepsi kurtulurdu. hayırlısını böyle buyurmuş yazar.

.reek (artık theon değil) veletleri öldürmediğini itiraf etti de veletler nerde? adamlar resmen geçen sezon sonu mistik mağraya girince sezon atlamış gibi oldular. bu da değişik bir kurgu aslında, muhtemelen sonraki sezon göreceğiz ya da sezon bitiminde yine bir tadımlık olarak gösterebilirler gibi geliyor.

.cersei susuzluk işkencesi ile itirafa zorlanıyor. işkenceci hekim gibi takılan eleman ziyarete geldi ama vaziyet iyi görünmüyor. koskoca kral anası yerlerden suyu yalamaya çalışıyor. ne oldum dememeli, bu da aslında hikaye açısından iyi bir hamleydi adam pat diye düşürdü kraliçeyi... itiraf ederse veledin ensest olduğunu ortaya çıkarsa taht üzerinde hakkı da kalmaz, al sana taht kavgası, al sana yüce rahip. abi çılgın çıktı ya bakalım nereye çevirecekler bu olayı.

.khaleesi ile tyrion güzel anlaşacaklar gibi görünüyor. jorah'ı sürgüne gönderdi yine, kadın pek affedici değil. tyrion da en azından kellesini kurtarayım diye düşündü herhalde ama adam dövüş çukularına geri döndü, nasılsa gebereceğim efsane olayım bari dedi herhalde.

.sam'in hikayeye şu bölümde bile geldik. hala kargalar içinde sıkıntı var. o kadar kaçıp gelen yabanilere bir de karga şoku yaşatmasınlar bari, jon swon'un bu yaşayanlar ile ölülerin savaşı tadında konuşması iyidi de ikna olmayan da çok. 

.arya'nın olay tamamen hikayeden kopuk, onu ne ara bağlarlar. bün yüzlü tanrı olayını sevdim ama fazla kendi başına buyruk bir hikaye. gele gele suikastçi gibi bir şey oldu kızcağız, kötülük eden bir tane adamı zehirletecek yani, budur olay.

.genel görüntüler, köyün çekimleri, figüranlar, savaş sahneleri, dev arkadaş, akyürüyenler falan hepsi gayet iyi idi. adamlar herhalde tüm sezon çekim enerjisinin büyük kısmını bu sahnelere harcamışlardır, erken final tadında bir şey yapmamışlardır inşallah. oturup konuşturarak bitirmezler sezonu.

--- spoiler ---