22 Nisan 2015

game of thrones s05e02:

The House of Black and White

--- spoiler ---

.bu sezon daha hareketli geçecek gibi sanki. at ile kovalama sahnelerimiz, geniş alanlar. şatolar, kaleler falan filan derken ferah ferah ilerledi bölüm ama işte hareketler pek bereketli değil çünkü toplamda pek de bir şey olmuyor. olaylar ağır ilerliyor her zamanki gibi. adamların tarzı bu artık ne diyelim bilmiyorum.

.ha kafa kesilirken de çat diye kesiliyor, orada şaşırtıyorlar. khaleesi'nin durumu bir acayipti. kölelerin özgürlükçü anası, ilk ana ana diye yakarırken sonra yılana dönüverdiler. tepkiler iyidi hakkaten. taşlama moduna döndüler bir anda. şimdi tyrion buraya geliyorsa, yönetimdeki aksaklıkları mı giderecek? onların yolu sezon sonuna kadar bitmez gibi geliyor bana. öyle muhabbet ede ede bitirecekler anlaşılan.

.esas olay kayıplardaki ejderhanın ortaya çıkmasıydı ama yine koptu gitti sanki, belki hani anasının derdi olduğunu hissetti geldi, bir güven verdi, civarlardayım dedi? ejderhalar geldi diye ne sevindiydik ama pek bir numaralarını göremeden ortadan kaldırdılar resmen, üzüyorlar insanları.

.arya'nın olayı ile başlattılardı. dergahın kapısında bekleyen arya hanımlar tadında görüntülerle geldiler. bir şey de olmayıp ilk hafif şaşırttılar ama bölüm sonunda dergaha girdi kızcağız. şimdi bu bin bir surat abimizle nasıl bir eğitimdir, nasıl bir yaşamdır olacak? buraya gelmekteki amacı neydi? onu henüz çözebilmiş değilim. intikam isimleri sayıp duruyor ama o intikamını alana kadar tipler ecelinden ölüp gidecek.

.sarışın devimizi itin götüne soktular, serçeparmak iyi laf yapıyor. sansa da hafif mal olduğundan kralın önünde diz çökmüştün gerekçesi ile kadına yol verdi. belki hani kaçmayı gözü yemedi ya da başka bir şeyler olabilir ama her türlü sevgili devimiz ortamdan kaçarak uzaklaştı. güzeldi aksiyonları da işte toplamda bir yere varmadı. sansa'nın peşinden gidecekler hayırlısıyla.

.cersei hatunu resmen babasının ölümünden nemalanıyor gibi, de facto kralın eli oldu kadın, amcası falan olaya itiraz etti de bir şey yapacağı yok. oğlu kralmış da kendisi şöyleymiş de böyleymiş. herkese makam verince sesleri kesildi. psikopat şifacı tipin ne işe yaradığını unuttum, o adamı acayip iş yaparken gördüydük geçenlerde...

.asıl olay kızını kurtarma muhabbeti gibi, jamie yine yollara düşecek. güney taraflarında pek bir yılanlı, pek bir kem gözlü hatunun elinden kızlarını alacaklar. yanına tyrion'un yanında takılan tipi alacak gibi görünüyor. jamie'nin yollarda olması biraz tekrara giriyor ya oturmalarından iyidir tabi.

.güneydeki prens hazretleri sağlam adammış. ömrü uzun olacak mı bilemedim ama abimiz bir yerlerden tanıdık geldi. allah uzun ömür versin de daha muhabbetini görelim. su bahçeleri midir nedir? oralar falan da hakkaten iyimiş.

.jon snow, jon stark olmayı bile reddedecek gibi görünüyor. hani önceki hesapta da kuzeyin lorduydu. babasının ulaştığı nokta işte, her şey yerli yerinde duruyor ama neymiş efendim kargalık yemini etmiş, ülen sen kızıla çalarken böyle demiyordun ama? işine gelince boz, işine gelince kargayız de... adamı bir de başa getirdiler, hani oylama ve kör amcamız falan iyidi ama yine de duvar yerine bu elemanın kuzeyin başına geçtiğini görsek harika olurdu. da biz göremeyiz herhalde bunu, ancak torunlar görür.

--- spoiler ---