14 Nisan 2015

game of thrones s05e01:

The Wars to Come

--- spoiler ---

.yeni sezon sızıntılarla başlamış yahu, çok sonra fark ettim ama bölümleri hafta hafta izleyeyim diyorum. hbo kanalımızın hd logusunu gördük mesela, pek tatlı olmuşlar. webrip yerine hdtv diyorum, beklerim ne olacak diyorum. spoiler yemezsem bu kadar vakte sorun yok diyorum. bakalım işte neyse.

.sezona sönük bir başlangıç ile girdik bence, geçen sezon sonunu bile tam hatırlamıyordum açtım okudum. bir sürü büyük olay sonrası depresif bir dönem olmuş. cersei hatunu iyice bunalıma girmiş, onun küçüklüğü ile başladık. oha dedim yeni karakter yine sıçtık ama neyse ki cadaloz aynı tipmiş, büyüyünce de pek bir değişmemiş. kehaneti çok da lazım mıydı? geleceğe bir mesaj mıydı? onu çözemedim. herhalde son oğlunun da öleceğine dalalet ediyor ki zaten o tahta oğlan çocuğu oturamaz.

.hadım keltoşumuz da bu kafada olmalı ki bizim baba katili sevgili tyrion abimizi korumuş kollamış. hep birlikte khaleesi'ne gideceklermiş ki süper kombinasyon olur hakkaten. biri ejderhaların annesi, diğeri kafası çalışan politik bir tip. tabi kim bilir ne ara yaparlar bunu ve demir tahta khaleesi nasıl oturur orasını dünya gözüyle görür müyüz bilemiyorum. teoride güzel yalnız. hani stannis'ten daha çok yakışacak bir insan evladı varsa o da khaleesidir, hatun olması bunu değiştirmez diyeceğim amma...

.nedir o düşüp kalkmalar arkadaş, yakıştıramıyoruz khaleesine. bari örtsün adamı, öyle adam götü görmekten ciğerimiz soldu bölümde. bir tarafta gay'ler diğer tarafta sevişmiş khaleesi'ni değil de adamın götünü görmek, üzüldüğümü itiraf etmeliyim. bir de dövüş çukurları meselesinde kararını gözden geçirtiyor hatuna. argumanı da ben oralardan geldim gibi bir şey. hay kafana sıçayım dedim ya neyse işte.

.lekesizlerin olayına hem kıyamadım hem güldüm, adamların kuş ötmediği için hayat kadınını soyup şefkatle uzanıyorlar mı neymiş? ulan yok mu başka biri, keserler işte adamın boğazını. maskeli tip de devrime karşı devrim tadında biri herhalde. kölelik kalktı diye bizim hatuna kafa tutuyor falan filan.

.jon snow meselesi fena gitmiyor. ağır topları aynı karelerde görüyoruz bir kere ona bile şükür. normalde her birinin hikayesine dönecekler diye elli tane dialog izletirlerdi. şimdi bir karede olaylar halloluyor. geçen sonu olaylara dalışı pek iyidi stannis abimizin, kendine de güveni fazlasıyla gelmiş. ışığın kadını mıdır nedir? psikopat karı da yanında adam yakıyor çatır çatır, öyle takılıyorlar.

.adam jon'a damardan girip mance'i ikna etmesini söylüyor, bakılınca güzel plan ama özgürlüğüne düşkün abimzi mance diz çökmüyor ve cayır cayır yanmakta iken jon atıyor oku kalbinden vuruyor öldürüyor. stannis buna bir şey der mi? o kadar da merhamet et be adam, böyle kral mı olur hehe? iyi hoş ama hakkaten çok katı bir abimiz.

.mance'in ateşte yakılmayı duyunca suratındaki ifade çok acayipti, adamlar yaşayarak oynuyor hakkaten, bağırmayacağım diye kendini de tutuyor falan ama tam çığlık atacak iken şanını kurtarıyor jon, halkın kalmaz ise şanın nicedir diyor bilge jon ama adam nuh diyor peygamber demiyor.

.şu durumda kış geliyor ak yürüyen abilerden kaçan bu tiplerin hali belli değil. halkı yok olma tehlikesinde, stannis toptan saldırı için yeterli adama sahip değil. kuzey sınırlarından temizleyip demir tahta geçmeyi hedefliyor. güneyde zaten işler karman karışık.

.bir de sansa meselesi var ki öylesine geçiştirdiler gibi oldu. sarışın dev hatun da bunalımlarda takılıyor kendi kendine, arkaplanda bunlar takılacak gibi. iki esas olay görünüyor fazla da dallandırıp budaklandırmadan, dialoglara çokça boğmadan yapsınlar diye ümit ediyorum.

.ejderhaları zincirleyip karanlık yere kapatan süper zeka ejderhaların annesinin tavrını da esefle kınıyor ve yine tekrardan how to train your dragon izlemelerini salık veriyorum. hele hele ateş bunu yakmıyordu, ateşten niye korktun be kadın? insan arada beslemeye falan bari giderdi. neyse ejderhasız bir ejderhaların annesi kraliçe de olamaz demesine katıldım çıplak götlünün.

--- spoiler ---