2 Mart 2015

The Story of Science e03:

How Did We Get Here?

--- spoiler ---

.yine güzel soru ama yarım yamalak cevap, buraya nasıl geldik diye soruyor. cevaben de demeye getiriyor ki, bizi dünyanın genel şekli şemalı, kıtaların hareketi, genel iklim olayları ve sonunda bir dengeye ulaşması var etti...

.yahu bu tam cevap değil, en başını açıklamıyor. ha evrim diyor iyi diyor güzel diyor da insana evrim meselesinde, bilincin oluşumu meselesinde falan hiç bir açıklama yok. hadi bunlar açıklandı diyelim canlılığın ortaya çıkışına eğilmeleri gerekirdi. oralara hiç girmiyorlar bile.

.tamam fosil meselesinin fark edilmesi güzel bir ayrıntı, tamam evrim teorisinden önce bir amcanın hayvanlara bakarak benzerliklerin canlılığın değişimi üzerine bir fikir atması da güzel ayrıntı ama o kadar işte, fazla bir şey anlattığını söylenemez.

.hele hele tüm bilimi kendileri üretmiş gibi takılmalarına çok ayar olmaya başladım. ne varsa bunların ataları bulmuş arkadaş. var mı böyle bir şey? hadi sanayi devrimi şudur buduru yapmışlar ve o ara keşif çağında her şeyleri yapmışlar diyelim de sıfırdan mı yapmışlar bunları? madem tarihi anlatıyorsun hepsini anlatman gerekir.

.kıtaların hareketi meselesinde alakasız adamın biri bir teori ortaya atmış vakti zamanında kimse inanmamış ama sonra doğru çıkmış. genelde bilimsel teorilerdeki aşk hikayesi gibi bir şey herhalde. bir zaman bir fikir ortaya atılıyor, dünya inanmıyor ama dünyadaki tek doğruyu söyleyen adam o oluyor. bunu göremeden ölüp gidiyor ama sonra doğru olduğu ortaya çıkıyor.

.bunu da haritalardaki yapboz tadında bir kesme biçme ile bilmiş, tabi fosil kayıtları, toprak yapısı şuyu buyu zaten benziyormuş da o kadar incelemiş mi bilmiyorum.

.şeytan seni yiyecek meselesi vardı ya onun bağlamını unuttum. abinin teki iyi gözlemciymiş de şeytanın tasvirinden otobur olduğu dolayısıyla onu yiyemeyeceğini savunmuş. bu çevresini gözlemleyen ve araştırmacı ruhlu abiler yüzü suyu hürmetine bilmişiz bu kadar şeyi. öyledir herhalde artık ne diyelim?

--- spoiler ---