16 Mart 2015

planet dinosaur e02:

Feathered Dragons

--- spoiler ---

.bölüm ismi farklıydı ama bölümler içersinde kuşlarla ilgili bir tek bu bölüm vardı sanırım. umarım karıştırmadım. alien worlds gibi bir şeydi yanlış hatırlamıyorsam. tüylü dinozorlar, değişik şartlarda değişik boyutlara gelmiş kıl yumaklarından bahsettiler.

.hepsi tüylüymüş falanmış filanmış ama renklerin bilinmezliğine çok iyi korunmuş bir tane fosil kaydından geldiler. pigmentleri bile korunmuş, tabi renk yine belli değil ama kuşlardaki pigmentler ile aynı imiş, oradan karşılaştırmışlar ve böyle kırmızı tonunda bir şey olduğunu görmüşler. her tarafı tüylü, bacaklarında bile tüy var, kanat çırpıp uçmak yerine ağaçlara tırmanıp planör gibi salıyor kendini. artık nasıl çıkardılarsa bu kadar şeyi bilmiyorum.

.kuluçka meselesi de ilginçti, kuluçkaya yatmış halde bir sürü fosil bulmuşlar. o kadar kocaman hayvan o kadar yumurta ve kuluçka... yine kanatlılar ama uçmaya yaramıyor bu halleri, zaten bir sürü kanatlı tip vardı. normal dinozor bile yoktu bölümde. ciddi büyükler ama öyle böyle değil.

.adanın tekindeki normal dinozorların benzerlerinin minyatürü olması ama kanatlı olan tiplerin kocaman olması da iyidi. solucan gibi hüpletiyorlar bunları falan, abartmış olabilirler ama adadaki kaynaklar yüzünden boyutlarını ufalttıklarını söylüyorlar. acaba milyon sene önce de orası nasıl adaymış? nasıl sabit bir adaymış diye böyle de sorasım geldi. bilmiyorum vardır tabi bir açıklamaları. 

.son kısımda da dinozorların yok olması meselesi ile geldiler. son bölümmüş gibi hissettirdiler ama bilemiyorum artık. dünyaya geliyor çarpıyor sevgili göktaşımız sonra sıradan ölüyor tipler. sırf dinozorlar değil kilosu 25'in üstünde olan her canlının hepsi telef oluyor. işte bu bilinen bilgileri güzel animasyonlar eşliğinde verdiler sağolsunlar. başka da bir şey yoktu sanırım.

--- spoiler ---