7 Mart 2015

how the universe works s03e01:

Journey from the Center of the Sun

--- spoiler ---

.fotonun yolculuğunu anlattı güzel abilerim, curiosity ile rekabet mi ediyorlar nedir anlamadım, geçen onun bölümünü gördüydüm aynı konuda ama kaçırdıydım. bu belgesel daha kaliteli ama yine aynı adamları döndürüp döndürüp konuşturuyorlar. o biraz komik oluyor.

.lawrence krauss adlı abimizden feyz aldık yine. hidrojen atomlarının protonları güneşin içinde birbirinden kaçarak merkeze doğru çekiliyor imiş. çarpışmaları nadir imiş, basınç ve sıcaklık ile birleşme süreci başlıyor imiş. nükleer füzyon güneşin yakıtı falan ama zor bir hadise imiş.

.protonların her birleşmesi füzyona yol açmıyormuş, hani farkını anlayamadım ama iyi ki böyle oldu diyor yoksa birden yakıtı biterdi diyor ve vay be diyor insan. ta oralardan kaosun yarattığı bir düzen ortaya çıkmış oluyor. neyse füzyon oluştuktan sonra da ortaya çıkan foton canından beziyor imiş.

.katman katman güneşi geçerken toplam bir milyon yıl zaman geçebiliyormuş. şimdi gördüğümüz ışığa bakıp bunu düşünün diyorlar iyi diyorlar güzel diyorlar da insan düşünmeden edemiyor peki güneş oluştuğu vakit ışığı yok muydu? bir milyon yıl bekledi mi ışımak için? bir açıklama yapmadılar.

.fotonun en yüklü hali gama ışını imiş, güneşin içinden gama ışını olarak yolculuğa başlıyormuş ama son hale gelene kadar zararsız oluyorlarmış. güneşteki filitre sistemi gibi bir şey olmamış olsa atomları parçalayacak bir hale gelebilirmiş bu gama ışını...

.ışının yolculuğunu da fena anlatmadılar. ha basketbol örneği ve renkleri de pek aydınlatıcı oldu ama işte olan sadece fotonun oraya buraya çarpması sonucu enerjisini kaybedip zararsız olması imiş. plazma ve radyasyon katmanlarını geçişte ciddi zaman geçiyor ama yüzeydeki sıcak kısımda daha hızlı oluyor falan filan işte.

.güneş patlaması, yüzeydeki lekeler falan derken o da fotonu zorlayan bir aşama imiş ama patlaması ile süreç daha hızlanıyor olabilir. normal tabi devamlı patlamadıkları için güneşteki halkalar içinde hapsoluyorlardır. güneşin manyetik alanını da güzel açıkladılar, farklı dönüşler, birbirine geçmiş alanlar ve düğümlenip patlaması. güneş patlamasına dair bir sürü anlatım yapmışlardı...

.son kısmı biraz uzatmışlar, yok efendim güneşin ışığı evrende şuraya gidiyor buraya gidiyor da bizi görebilirler falan filan, güneşi görseler ne olur? hani dünya olabilir diye tahmin edebilirler belki falan ama işte dünyadan sinyal alamadıktan sonra boş iş bu, şimdi kendileri güneş benzeri yıldız bulunca orada canlı var diyebiliyor muyuz? bunlar da öylesine sallanmış işte son kısma.

--- spoiler ---