18 Şubat 2015

evolve e10:

Shape

--- spoiler ---

.adamlar güzel belgesel yapmış hakkaten, her bölüm yeni bir şeyler anlatıyorlar. belki çok barizdi ama mesela balıklarda boyun olmadığını bilmiyordum, onu öğrenmiş bulundum. karaya çıkan canlılar sağa sola bakmak için vücutlarını döndürmemek için boyun gibi bir şekil icat etmiş.

.mürekkep balığı ve ahtapotun şekil değiştirmelerini de güzel açıkladılar. deneyler güzeldi. zürafanın tepeden seslerle iletişim kurduğu fikri de enterasan geldi. vakti zamanında ortalık çok karışıktı ondan böyle oldu dediler ya kim bilir artık.

.sap sineği midir nedir, çılgın bir sinek türü var. onun görüntüsündeki manyaklık hakkında bir sürü belgesel vardı. adamlar araştırmış, sapları kısa olan (hehe) sineklerin erkek sinek yapması mümkün değilmiş, türün devamı için dişiler içgüdüsel olarak sapları uzunları seçiyorlarmış. işlev önemlidir diyor işte burada da sunucumuz.

.iskelet sistemi, omurga ve iki ayak üstünde durma derken insanın evrimi meselesinde çok fazla bir şey söylemediler aslında. iki ayak üstüne kalkmış tek memeli insandır diyorlar. kangru ve dinozorlar-kuşlar da diğer türlerden. aslında kangruyu da memeli olarak saydılar ama keseliler farklı bir yerde değil midir? onu bilemedim. iki ayak üstüne kalkmış olmakla diğer gelişimlerin peşi sıra gelmiş olduğu bilgisi zaten malum.

.ornitorenk meselesi komikti, temiz bir beş dakikayı ayırdılar herhalde. güzel de görüntüleri vardı. pençelerindeki zehirden gagalı memeli olmasına kadar bir sürü bilgi verdikten sonra asıl olayının karadan denize dönüşü gerçekleştirmiş ilk hayvanlardan olduğu bilgisi idi. balinalardan bile önceymiş dediklerine göre ve sudaki yaşama uyum sağlayan bir şekle girmiş. 

.balinaların faremsi, köpeğimsi bir yaratıktan denizde devasa büyüklüğe ulaşmalarını da açıkladılar. iskeletlerindeki parmak kısımları falan zaten şüpheye yer bırakmıyor ama güzel anlatım yapmış oldular. 

--- spoiler ---